
Duizendblad, oftewel Achillea millefolium, verwijst zowel naar de hoeveelheid blaadjes als naar de duizend toepassingen die mogelijk zijn
Het groeit in bermen, graslanden en langs spoorwegen. De bloemen zijn veelal wit maar bij zure grond kan de kleur naar roze gaan.
Duizendblad bevat veel bitterstoffen waardoor het op het maag/darm stelsel werkt. Het is dus een eetlust- en spijsverteringsbevorderend kruid en helpt bij maag/darmklachten zoals krampen. De blaadjes kunnen bv toegevoegd worden aan een salade waardoor die een pittige bite krijgt.
Een verfrissend drankje van de bloemen van de Achillea millefolium is eenvoudig zelf te maken en kan om de spijsvertering te bevorderen het beste na de maaltijd gedronken worden.
Achillea-limonade
Neem een flinke handvol bloemen en laat ze een nacht in water trekken met één citroen (in schijven) gesneden. De volgende dag de bloemen en citroen er uit zeven en op smaak brengen met suiker. Een beetje verwarmen helpt om de suiker sneller op te laten lossen.
Een drankje dat aangelengd met (koolzuurhoudend) mineraalwater heerlijk verfrissend is.
Wist je dat je van geveerde blaadjes van Duizendblad ook heerlijke snacks kan maken?
Deze keer een recept voor duizendbladchips. Met dank aan Marika Wilmes.
Duizenbladchips
- 20 mooie, gave, jonge duizendblaadjes
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie of ongeroosterde sesamolie
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- peper en zout naar smaak
- 1 vel bakpapier
- Verwarm de oven op 140-150 graden
- Maal de venkelzaadjes fijn met een vijzel
- Meng de olie met het fijngemalen venkelzaad en het gemberpoeder
- Breng het olie mengsel op smaak met zout en peper
- Haal de duizendblaadjes door het olie-kruidenmengsel
- Zorg dat ieder blaadje goed bedekt is met de olie (anders verbranden de blaadjes)
- Leg de blaadjes mooi uitgespreid op het vel bakpapier
- Zorg ervoor dat de veerstructuur goed zichtbaar blijft
- Bak de blaadjes droog krokant in de oven (meestal 15-20 min)
- Controleer tussendoor of het duizendblad al crispy is
- Zodra ze crispy zijn uit de oven halen en af laten koelen
Lekker om zo te eten, maar ook geweldig als mooie topping! Snack smakelijk! 😉