Populierknoppen: Webinar via Zoom

Populierknoppen

Vanuit je eigen keuken aan de slag met Populierknoppen samen met Claude Hollebecque en Marilène Dols. Dit doe je op 10 december! Je moet voorbereidingen treffen dus lees verder voor de instructies! Heb je geen populieren in de buurt? Lees dan ook verder, we hebben een oplossing voor handen!

Vanuit je eigen keuken aan de slag met Populierknoppen samen met Claude Hollebecque en Marilène Dols. Dit doe je op 10 december! Je moet voorbereidingen treffen dus lees verder voor de instructies! Heb je geen populieren in de buurt? Lees dan ook verder, we hebben een oplossing voor handen!

Instructies voor het plukken Populierknoppen

Wij zoeken knoppen die nog gesloten zijn en gevuld met hars. De winter is de tijd om de knoppen te oogsten omdat ze in dat seizoen nog niet zijn ontvouwd. Ze bevatten dan de hoogste hoeveelheid medicinale stoffen. Om de knoppen duurzaam te oogsten, wacht je het beste op een windstorm: veel takken vallen na zo’n storm op de grond gevallen. De knoppen zijn kleverig en harsachtig. Dit merk je als je ze plukt. Ze zijn bedekt met een rode hars die zeer antimicrobieel is en die de boom beschermt tegen infecties. De hars is oplosbaar in alcohol en in olie.

Geen Populieren in je omgeving?

We hebben begrepen dat op sommige plekken in Nederland geen populieren groeien. Wil je toch mee doen met dit Webinar? Stuur een mailtje naar herboristengildedagen@gmail.com. Dan sturen we je knoppen toe (De verzendkosten betaalt het Gilde).
Wil je eerst kijken of er bomen in jouw buurt staan kijk dan op de website van de verspreidingsatlas.

Bereiding oliemaceraat Populierknoppen

Jullie maken twee Cottonwood maceraten:

 • Een warm oliemaceraat voor de webinar van 12 maart 202. Deze verwerken we samen tot een zalf.
 • Een koud oliemaceraat dat wij op 10 december 2022 samen  in een dagcrème verwerken.

Warm maceraat

 1. Eerst de populierknoppen plukken.
 2. Laat de knoppen 1 à 2 dagen drogen, afhankelijk van hoeveel water ze bevatten.
 3. Neem een crockpot/yogurtmaker en deponeer de knoppen erin (50%).
 4. Voeg olie toe (olijfolie, jojoba, abrikoos, druivenpitolie) (50%)
 5. Zet de machine aan. Zorg dat de temperatuur tussen 43 en 50 C is en niet hoger.
 6. Laat het mengsel 2 weken langzaam macereren
 7. Daarna filtreren, in een fles gieten en etiketteren.
 8. Dit maceraat kun je minstens 2 jaar bewaren.

Koud maceraat

 1. Eerst de populierknoppen plukken
 2. Laat de knoppen 1 à 2 dagen drogen, afhankelijk van hoeveel water ze bevatten.
 3. Gebruik de verse knoppen (geplukt op een droge dag) vul de pot ongeveer de helft tot 3/4 met de knoppen en bedek deze geheel met de olie (olijfolie, jojoba, abrikoos, druivenpitolie). Er mogen dus geen knoppen uitsteken.
 4. Laat dit 6 weken of langer macereren.
 5. Dek de pot af met een doek en elastiek om te zorgen dat vocht en lucht kunnen ontsnappen.
 6. Roer een paar weken lang de olie elke dag met een roerstokje of eetstokje. Zorg ervoor dat de knoppen geheel bedekt blijven met olie. Als er knoppen uitsteken, zullen deze hoogstwaarschijnlijk gaan schimmelen. Maak je geen zorgen als er toppen zweven als je het mengsel controleert. Gewoon blijven roeren. Na verloop van tijd zinken ze allemaal.
 7. Zeef/filtreer je maceraat. Wij vinden het persen vreselijk omdat niet alleen de knoppen plakkerig zijn, maar ze ook lastige vlekken maken op apparatuur, schalen, potten en handen. Daarom laten wij de knoppen in de pot zitten en de olie gewoon weglopen. De verkregen olie is van nature al extreem antimicrobieel. Daardoor zijn extra conserveermiddelen zoals vitamine E-olie is niet nodig.
 8. Etiketteren en bewaren.
 9. Dit maceraat kan minstens 2 jaar bewaard worden.
Vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen is deze olie geweldig bij artritis en andere inflammatoire en pijnlijke aandoeningen. In het verlengde hiervan kan de olie uitwendig gebruikt worden voor pijnlijke spieren, gewrichten, artritis, artrose, spataders, winterhanden en -voeten, aambeien, zonnebrand, etc.