Adaptogene kruiden: de superhelden van de kruidenwereld

Stel je eens voor: een team van kruiden met superkrachten dat je lichaam helpt omgaan met stress, je energie een boost geeft en je welzijn in het algemeen verbetert. Maak kennis met adaptogenen!

Deze bijzondere planten en paddenstoelen ondersteunen je lichaam bij het herstellen van balans en het aanpassen aan diverse uitdagingen.

Wat zijn adaptogenen?
Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan stress en de homeostase bevorderen. Ze ondersteunen het immuunsysteem, verhogen de weerstand en brengen energie en het zenuwstelsel in evenwicht. Ze worden al sinds mensenheugenis toegepast in Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Een kleine greep uit de lijst van adaptogene kruiden:

  • Ashwagandha (Withania somnifera): Dit Ayurvedische kruid staat bekend om zijn vermogen om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Het helpt bij het reguleren van het cortisolniveau en ondersteunt een gezonde reactie op stress.
  • Rhodiola (Rhodiola rosea): Ook wel rozenwortel genoemd. Dit kruid helpt het lichaam om te gaan met fysieke en emotionele stress. Het werkt kalmerend bij stress en stimulerend bij vermoeidheid, en draagt bij aan een verbeterde stemming.
  • Tulsi (Ocimum sanctum): Ook bekend als heilige basilicum. Tulsi helpt bij het aanpassen aan verschillende vormen van stress, depressie en angst. Het is vooral nuttig voor mensen die gevoelig zijn voor omgevingsprikkels en daardoor oververmoeid raken.

Hoe gebruik je adaptogenen?
Adaptogenen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeders, capsules en theeën. Het is belangrijk om te kiezen voor biologische producten om de beste kwaliteit te waarborgen.
Ga er ook zelf mee aan de slag.
Tulsi bijvoorbeeld groeit in de zomer bijvoorbeeld ook makkelijk in onze contreien desondanks het een kruid uit India is. Deze is dus laagdrempelig te kweken.
Ik oogst en verwerk het bijvoorbeeld graag als gedroogd kruid en ook in een tinctuur.
Begin met een lage dosering van adaptogenen en bouw langzaam op, terwijl je observeert hoe je lichaam reageert.

LET OP:
Hoewel adaptogenen veel voordelen bieden, zijn ze geen wondermiddel.
Ze werken het beste als onderdeel van een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en voldoende rust.
Bovendien kunnen ze interacties hebben met bepaalde medicijnen en zijn ze mogelijk niet geschikt voor iedereen, zoals mensen met hoge bloeddruk, schildklieraandoeningen of zwangere vrouwen.

Bronnen

  • David Winston en Steven Maimes, Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief, 2007 (ISBN 978-1-59477-158-3)
  • Donald R. Yance, Adaptogens in Medical Herbalism, 2013 (ISBN 978-162055100-4)

Foto’s: Purasana/ Pixabay

Scroll naar boven