Microscopie en destilleren van lavendel

29 september 2024

10:00 - 17:00

95 euro

Bacinol Hooikade 13, 2627 AB Delft

Georganiseerd door:

INDEKOPERENKETEL in samenwerking met Rob van Es

Extra informatie

Lavendel: kijken én destilleren!

Je ontdekt de innerlijke schoonheid van lavendel onder de microscoop én we gaan essentiële olie en hydrolaat destilleren van deze plant.

’s Ochtends staan er tien microscopen klaar voor de deelnemers. Je gaat een serie unieke preparaten op celniveau maken. Rob van Es neemt je mee in dit proces.

’s Middags wordt je ondergedompeld in lavendelgeuren door de stoom-destilleerketel van Henk Ploeger. Uiteraard geeft Henk uitleg over de techniek, chemische samenstelling en toepassingen van lavendelolie.

Over Rob van Es

De verbindende brug tussen schilderen/sjabloondrukken en botanische microscopie is de fascinatie voor de vorm. In mijn beleving is dat ook de essentie van kunst.

Wat iets voorstelt, is niet zo interessant. Het is de vorm en de kleur die boeit, spanning geeft en vragen oproept. Met kunst en botanische microscopie zoals ik het zie, betreden we een wereld van vorm en kleur die afgeleid is van wat we kennen, maar die een geheel op zichzelf staande werkelijkheid vormt. Het gaat niet om wat je kent, maar om wat je ziet. Anders kijken dus.

Over Henk Ploeger

Henk heeft een passie voor de techniek van het stoomdestilleren. Hij heeft een chemische achtergrond en meer dan 44 jaar in het onderwijs gewerkt als Technisch Onderwijs Assistent Scheikunde.

Al ruim 14 jaar destilleert hij aromatische planten. Hij heeft zijn ervaringen op destilleergebied beschreven in ruim 170 artikelen op zijn blog en website. Samen met Catharina de Bruin heeft hij in 2018 het bedrijf H&C Aromalab opgericht.

PROGRAMMA

10.00 tot 12.30 uur: microscopie-workshop

12.30 tot 14.00 uur lunch voor eigen rekening

14.00 tot 16.30 uur destilleer-workshop

DATUM: zondag 29 september 2024

KOSTEN: € 95,-

LOCATIE: Atelier van Rob van Es, Bacinol Hooikade 13, 2627 AB Delft

Er is plek voor maximaal 10 deelnemers.

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.