Botanica 2018

Het is alweer enige tijd geleden dat ik mij gedurende twee dagen onderdompelde in de wereld van de aromatherapie. De conferentie heette Botanica 2018 en werd van 31 augustus t/m 30 september gehouden aan de universiteit van Brighton, U.K. Een volle collegezaal met deelnemers uit 49 verschillende landen. Het interessante aan deze conferentie was dat alle aspecten van de aromatherapie aan bod kwamen. Er waren kruidenkwekers, distilleerders van essentiële olie, aromatherapeuten, parfummakers, onderzoekers en boekverkopers. Naast het volgen van een doorlopende reeks lezingen, was er voldoende tijd om bij de standhouders te bladeren, ruiken, proeven en praten. De lunches waren prima en de sfeer ontspannen.

Voor het blad Fytotherapie (van de Nederlandse Vereniging van Fytotherapie) hield ik een interview met Marco Valussi. Hij coördineert een project in een Italiaans berggebied, waar telers samenwerken om essentiële olie te produceren. Als je er meer over wilt lezen, kijk op www.gadoi.it; het interview verschijnt in het herfstnummer van Fytotherapie. Ik vond ook het sociale aspect van het project interessant, want het kan een voorbeeld zijn voor andere plattelandsgebieden in Europa waar de jongeren wegtrekken vanwege een gebrek aan economisch perspectief. Het kweken en verwerken van kruiden zou zulke gebieden nieuw leven kunnen inblazen, economisch en sociaal gezien. Niet lang voor Botanica 2018 stond er een artikel in een landelijke krant over Griekse jongeren die terugkeren naar hun geboortegrond omdat zij, gestudeerd en wel, geen werk kunnen vinden. De voorbeelden die werden genoemd waren: bijen houden en de productie van oregano-olie. Deze jongeren realiseerden zich, net zoals in het Gadoi-project,  dat het creëren van meerwaarde een noodzakelijke strategie is als je weinig (goede) grond tot je beschikking hebt. Het produceren van essentiële olie past in zo’n strategie. Toch maakte Marco Valussi mij duidelijk dat succes niet vanzelfsprekend is. Het kost erg veel tijd en inspanning om een kwaliteitsproduct te maken en te vermarkten. Het zal nooit een panacee kunnen zijn voor alle leegloopgebieden in Europa.

De lezingen op Botanica 2018 vond ik wisselend van kwaliteit. In enkele voordrachten werden essentiële oliën vooral bejubeld. Maar er werden ook resultaten van wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd, onder andere door James Keane (The role of microbiota in disorders of the gut-brain axis) en Luc Marlier (Can weak ambient odours influence food choices and fight against obesity?). Daarnaast waren er interessante lezingen over de integratie van kruidenbehandelingen in reguliere ziekenhuistrajecten, bijvoorbeeld als onderdeel van kankerbehandelingen en palliatieve zorg: Jost Langhorst (Herbal therapy options in inflammatory bowel diseases) en Robert Thomas (Though as nails: protecting patients from chemotherapy-induced onycholysis). Ook de hydrolaten kwamen aan bod, bijvoorbeeld in de presentatie van Hubert Marceau (Testing the water: the rewards and challenges of hydrosol analysis). Er was de deelnemers aan de conferentie beloofd dat de slides van de inleidingen beschikbaar zouden worden gesteld. Op dit moment is dat nog niet het geval. Maar mochten jullie geïnteresseerd zijn in een of meerdere lezingen, mail mij, dan stuur ik de informatie op zodra die beschikbaar komt: berckkruiden@gmail.com. Nadet Somers

Plaats een reactie