Stel je voor: een warme lentedag, de geur van bloeiende vlier in de lucht en een glas zelfgemaakte, sprankelende vlierbloesemchampagne in je hand. Klinkt dat niet als puur geluk? Dit natuurlijke fermentatie drankje is verrassend eenvoudig te maken en een heerlijke manier om de lente te proeven! Ik probeerde het voor het eerst afgelopen lente en wat was dit lekker!
Wanneer pluk je vlierbloesem?
De beste tijd om vlierbloesem te oogsten is tussen eind mei en half juni, afhankelijk van het weer. Zoek volle schermen met kleine, crèmekleurige bloemetjes die een zoete, honingachtige geur verspreiden. Pluk ze op een zonnige ochtend, nadat de dauw is verdampt, en vermijd bloesems die nog nat zijn van regen. Was de schermen zeker niet! – anders spoel je het natuurlijke gist eraf, en dat hebben we juist nodig voor de fermentatie! Laat de schermen even liggen, zo geef je aan kleine beestjes de kans om hun biezen te pakken.
Recept voor vlierbloesemchampagne
Wat heb je nodig?
- 8 tot 10 volle schermen vlierbloesem
- 4 liter water
- 500 gram suiker
- Sap en schil van 1 biologische citroen
- 2 eetlepels appelazijn (helpt de fermentatie op gang)
- Eventueel: een schepje gist (ik deed als experiment vorig jaar één emmer met en één zonder, allebei fermenteerden goed en vlot. Als je keuken dus warm genoeg is kan je deze achterwege laten
Zo maak je het:
- Schud de schermen goed uit om insecten te verwijderen, maar spoel ze niet af! Doe de bloesems in een grote pan of emmer.
- Verwarm het water en los de suiker erin op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Tip: als je er met je vinger in kan en het aangenaam voelt en niet te heet is het genoeg afgekoeld.
- Voeg de citroenschil, citroensap, appelazijn en (optioneel) het schepje gist toe aan de bloesems. Giet het suikerwater erover.
- Roer alles goed door en dek de pan losjes af met een doek (een handdoek of kaasdoek). Doe er een rekker omheen, zo raken er geen vliegjes in. Zet het op een warme plek (een keuken bijvoorbeeld is prima, of naast de verwarming. Niet in een koele berging, garage of dergelijke).
- Roer dagelijks en controleer of er belletjes ontstaan. Na 3 tot 5 dagen zou de fermentatie moeten beginnen (kleine bubbels op het oppervlak zijn een goed teken!).
- Zeef de vloeistof door een fijne doek en giet het in schone, stevige flessen met een beugelsluiting. Laat nog een paar dagen staan tot de bubbels zich ophopen. Lucht elke dag even, je wil immers geen ontplofte flessen!
- Zet de flessen in de koelkast om de fermentatie te vertragen en… proosten en genieten maar!
Een paar tips:
- Open de flessen voorzichtig! De druk kan flink oplopen. Tijdens de actieve fermentatie in de beugelflessen regelmatig de druk even aflaten.
- Hoe langer je het laat fermenteren, hoe sterker het drankje wordt. Na een paar weken kan het zelfs een licht alcoholpercentage krijgen. Door het in de koelkast te zetten vertraag je het proces.
- Bewaar de flessen in de koelkast of een koele kelder om te voorkomen dat ze ontploffen door te veel koolzuur.
Met dit recept haal je de magie van de lente in een glas. Gezond, bruisend en puur natuur! 🌿🥂
