chocolade van linde

Chocolade van Lindenzaadhuisjes: Factcheck

Ik heb van kindsbeen af een immense liefde voor chocolade. Ik weet zeker dat ik hierin niet alleen ben!!! Het is nooit weggeëbd en het heeft mijn leven verrijkt! Van het eten van melkchocolade ben ik doorgegroeid tot een echte liefhebber van donkere en bittere chocolade. Ik snakte naar kennis over de oorsprong en bewerking van chocolade en werd nieuwsgierig naar landen waar cacao wordt verbouwd.

Meer kennis over chocolade

In mijn hang naar meer kennis heb ik in Peru (het land van de Inca’s) een uitgebreide workshop gevolgd met de inhoud “maak je eigen chocola vanaf de cacao bonen tot en met de chocolade tablet”. Recentelijk, terwijl ik een bezoek bracht aan mijn zoon in St Lucia (het land van de Caribische piraten) heb ik wederom een cacao workshop gevolgd. Ik bracht een bezoek aan een echte cacao plantage. Ik heb daarbij het hele proces van zaad tot boom tot cacaopod en uiteindelijk tot gefermenteerde cacaoboon mogen volgen. Ook had ik het voorrecht een cacaovrucht mee terug te nemen. Het was overigens een hele klus om deze in goede staat thuis te krijgen. Het is gelukt en mijn kleine plantjes zijn al aan het kiemen. Echt bijzonder!

Lindenzaadhuisjes daar maak je chocolade van

Deze week werd mijn nieuwsgierigheid op Defcon 4 niveau gebracht. Op Facebook (BlackForager) las ik namelijk een artikel over het maken van pralines, koekjes en ijs met lindenzaadhuisjes. De smaak daarvan zou aansluiten bij die van chocolade.

Wij herboristen kennen veel kruidentoepassingen, maar wie had ooit gedacht dat lindenzaden ook gebruikt konden worden voor het maken van een op chocolade lijkende delicatesse! Als herborist was ik meteen bereid om voor de wetenschap de challenge te accepteren. Ik wilde het artikel perse factchecken. Omdat er bij mij in de omgeving veel lindebomen groeien, kon ik genoeg lindezaadhuisjes plukken voor een eerste trial.

Uitproberen

Ik voelde me net als Ulysses bij de sirenen toen de prachtige lindenzaden mij verleidden tot het proberen chocoladepasta te maken. “Aussitôt dit aussitôt fait” oftwel “Zo gezegd zo gedaan”. Ik heb de zaden (zonder steeltjes) gewoon 25 minuten in een oven van 180C geroosterd. Daarna heb ik ze gemalen met gedroogde Galium odoratum om een lekkere coumarine-vanille geur te geven. Vervolgens heb ik de gemalen poeder gezeefd en gemengd met kokosvet, vanille extract en een beetje honing. De smaak van de aldus verkregen pasta is bijzonder. Ik proef chocolade (echt!) en nootjes… Yes! project geslaagd…LEKKER en ZEKER voor herhaling vatbaar.

Conclusie

Ik kan stellen dat het artikel klopt, de smaak sluit inderdaad aan bij die van chocolade. Het artikel kan nu als “peerreviewd” worden beschouwd!

Claude Hollebecque

Scroll naar boven