GoHerbal 2023 stop gezet

Deze week hebben we als commissie GoHerbal 2023 in overleg met het bestuur het besluit genomen om te stoppen met GoHerbal 2023. Een beslissing die ons zeker niet licht af is gegaan en waar een ieder van ons terugkijkend, onbewust en ook bewust, op haar eigen manier voor zichzelf mee bezig is geweest. Het bestuur begrijpt het, staat achter de keuze van de cie GoHerbal en wil vooral alle commissieleden van GoHerbal bedanken voor hun inspanningen van de afgelopen jaren.

Waarom geen GoHerbal 2023

We hebben onszelf in de afgelopen jaren voor meerdere uitdagingen zien staan, die in niets vergelijkbaar waren met de eerste keer dat we GoHerbal 2017 organiseerden.

Als eerste corona, waardoor we de opzet en planning die we hadden moesten aanpassen en de datum waarop GoHerbal 2023 zou plaats vinden met een jaar werd verschoven. Toen de overheidsregels weer verruimd werden en we praktisch door konden gaan met de organisatie, stuitten we er op dat we GoHerbal voor een ieder veilig wilden kunnen aanbieden. We hadden immers te maken met wel en niet-gevaccineerde Gildeleden en wilden hier zorgvuldig mee omgaan. Het was tevens een verzoek van het bestuur.

Aangezien al snel bleek dat de belangstelling, meer dan in 2017, groot was vanuit de leden en we een goed en stabiel verdienmodel wilden creëren, wilden we het aantal kaarten verhogen naar 150. In eerste instantie zegde de Botanische Tuinen Utrecht (BTU) toe, dat het mogelijk was om de capaciteit hier naar uit te breiden. Enige tijd later kwam BTU daar op terug, naar eigen zeggen vanuit voortschrijdend inzicht. Toch lukte het ook nu weer (pas in de afgelopen weken) om hier een oplossing voor te vinden, in de vorm van een andere locatie, Het Smaakpark in Ede-Wageningen.

Tot slot heeft zich vrij recent nog een andere, nieuwe ontwikkeling voorgedaan, namelijk de stijging van de prijzen, die voor iedereen gevolgen heeft. Hierdoor wordt het moeilijk de prijs voor de leden laag te houden en geen beroep te hoeven doen op de bijdrage vanuit het bestuur. 

Lange organisatietijd

Normaal gesproken zou de organisatie van GoHerbal2023 een jaar in beslag nemen, waarbij het juist energie geeft om daar een bepaalde snelheid en duidelijke planning in te hebben. Nu is dat een veel langere periode geworden, mede door bovenstaande redenen die we op ons pad kregen. Ook in onze privélevens speelt er veel, iets wat ook bij deze tijd waarin we leven lijkt te passen en/of voelen we dat we meer tijd nodig hebben om van alles wat er gaande is weer tot rust te komen. Het bleek voor een aantal van ons de laatste tijd lastig te zijn om alles de aandacht te geven die wij willen en het verdient.

Samen tot een goed einde brengen

Dat we zo’n heel fijn team zijn van gelijkgestemde mensen die het voor elkaar goed willen doen, en het feit dat GoHerbal zo’n mooie activiteit is, heeft gemaakt dat we het toch steeds met elkaar tot een goed einde wilden brengen. Nadat we vorige week en ook in de afgelopen dagen met elkaar hebben gesproken, blijkt duidelijk dat we het gevoel hebben dat de rek er voor nu uit is. Het heeft veel extra regelwerk en daarmee capaciteit van ons gevraagd en de behoefte is nu vooral, ook al vinden we dit tegelijkertijd jammer, om de balans weer terug te gaan brengen.

Positieve ervaring

Los van deze redenen, staan we heel positief in de ervaring die we met elkaar beleefd hebben. We zijn er dankbaar voor en trots op dat dit in 2017 een mooi symposium is geweest en ook hoe ver wij daarmee nu met elkaar zijn gekomen. Dat staat los van het niet meer doorgaan van GoHerbal 2023. We zijn er tevens dankbaar voor dat velen van jullie er naar uitkeken om meer nieuwe kruidenkennis op te doen en GoHerbal 2023 hiervoor een uitgelezen kans leken te vinden.

We hopen dat jullie voelen dat ook deze beslissing door ons met de grootste zorgvuldigheid is genomen.

GoHerbal 2023 in een andere vorm

We hebben de sprekers en workshophouders inmiddels ook geïnformeerd. Het Herboristengilde wil graag de samenwerking met hen voortzetten, maar dan in een andere vorm. Denk bijvoorbeeld aan het online aanbieden van dezelfde lezing/presentatie of het verzorgen van de eerder geplande workshop tijdens een Gilde- of Praktijkdag.

Ze hebben hier inmiddels positief op gereageerd:

Hoewel anders dan fysiek aanwezig zijn tijdens een symposium, is ook dit een mooie kruidenbeleving, waarbij jullie als leden nog steeds de mogelijkheid hebben om vernieuwende kruideninformatie op te doen.

Help jij mee?

De organisatie hiervan ligt dan echter niet meer in onze handen, maar kan door een ieder die het leuk vindt worden opgepakt samen met het bestuur en de commissie die zich bezighoudt met het organiseren van Gilde- en Praktijkdagen.

Als je hiervoor interesse hebt, meld je dan aan via herboristengilde@gmail.com.

Hartelijke groeten,

Namens de commissie GoHerbal 2023

Monique, Kirsten, Annemarie, Elvira, Bernadette en Marga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven