Vier mei (de eerste zaterdag van mei) was het voor de veertiende keer herb day, een dag vol herb-talks en herb-walks met kruidenexperts en speciale kinderactiviteiten. Op die manier wordt het belang van kruiden en van goed opgeleide herboristen onderstreept en wordt er aandacht gegeven aan de vele manieren waarop kruiden veilig kunnen worden gebruikt, zowel voor de gezondheid als voor huid- en lichaamsverzorging en in de keuken. De dag wordt georganiseerd door een coalitie van the American Botanical Counsil, the United Plant Savers, the American Herbal Products Association, the American Herbal Pharmacopoeia en the American Herbalists Guild. Het doel van de coalitie is de bekendheid van kruiden te vergroten en daarmee de steun te vergroten voor het behoud van kruiden in alle mogelijke toepassingen. Dat het al de veertiende keer is, geeft aan dat er veel belangstelling is voor natuurlijke remedies met kruiden.
We kunnen en moeten als herboristen keer op keer duidelijk maken dat we niet zomaar wat beweren en doen, maar werken op basis van wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksresultaten. Uit dat onderzoek komen monografieën voort, waarin de werking van een bepaald kruid bij een bepaalde klacht wordt beschreven. Die monografieën gebruiken wij als basis voor onze activiteiten, want, hoewel er vaak wel een kern van waarheid in schuilt, ligt de tijd van de mond-tot-mond overlevering echt achter ons, evenals de signatuurleer, waarin de werking van een kruid wordt beschouwd op basis van het uiterlijk.
Op de website van the American Botanical Counsil (ABC) vind je monografieën.
De World Health Organisation (WHO) heeft veel monografieën gepubliceerd, vier delen tussen 1999 en 2009 en in 2010 nog een aanvullend NIS-deel.
Binnen de Europese Unie publiceert het Committe on Herbal Medicinal Products (HMPC) monografieën.
Bij de European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) kun je tegen betaling monografieën downloaden.
Ook de Nederlandse vereniging voor fytotherapie (NVF) publiceert, zoals zij zelf melden, “betrouwbare, onafhankelijke en goed gedocumenteerde informatie over geneeskrachtige planten en kruidenproducten”. Zij gebruiken onder andere de WHO en de ESCOP als bron.
Daarnaast zijn er onmisbare naslagwerken, zoals het Groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst.
Natuurlijk zijn wij geen artsen, stellen wij geen diagnoses en houden wij mensen niet van de dokter of van de medicijnen weg. Onze kracht ligt in het aanbevelen van zelfzorgmiddelen op basis van kruiden en etherische oliën bij eenvoudige klachten. Kruiden bezitten nu eenmaal nuttige inhoudsstoffen, die je ook met je voeding, een kruidenthee of andere kruidenbereidingen binnenkrijgt. Daar maken wij, vanuit onze kennis en ervaring als goed opgeleide herboristen, dankbaar gebruik van.
Foto van StockSnap via Pixabay