Herboristengilde ondersteunt CBG campagne verantwoord kruidengebruik

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is deze week van start gegaan met een campagne om gebruikers bewust te maken van het risico van interactie bij het gelijktijdig innemen van medicijnen en kruidenproducten.

Het Herboristengilde, een vereniging van 160 opgeleide kruidenkundigen, onderschrijft het belang van deze campagne. “Het is onze missie om het gebruik van kruiden, die een positieve invloed hebben op onze gezondheid en het algeheel welzijn, te stimuleren, waarbij een zorgvuldige en verantwoorde toepassing ervan altijd voorop dient te staan”, geeft voorzitter Marga Boutkan aan. “Voor onze herboristen is het vanzelfsprekend om gebruikers hier op te wijzen en zo nodig door te verwijzen naar een huisarts of specialist. En net als bij andere zelfzorgmedicatie dient de gebruiker de bijsluiter van een kruidenproduct goed te lezen om eventuele risico’s uit te sluiten.

Tegelijkertijd willen we onnodige onrust rondom het (veilig) gebruik van kruiden voorkomen. De 10 kruiden, die het CBG benoemt, zijn immers allemaal door deze organisatie aangemerkt als geneesmiddel. We zien de laatste jaren een positieve ontwikkeling rondom kruiden, waarbij steeds meer mensen zich bewust zijn van de gunstige werking hiervan, maar gedegen kennis ontbreekt soms. Wie meer wil weten over het gebruik van kruiden of kruidenproducten doet er dan ook goed aan te informeren bij een gediplomeerde herborist of fytotherapeut”.

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.