Nieuwe Herboristenopleidingen

Als Herboristengilde vinden we het belangrijk dat er kwalitatief goede kennis over kruiden aanwezig is in Nederland en in het bijzonder onder de leden van het Gilde. De titel herborist is in Nederland echter niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich herborist kan noemen ongeacht kennis of kunde niveau. Ook kan iedereen deze titel aan zijn opleiding/cursus hangen. Dit is één van de hoofdredenen dat we zorgvuldig te werk gaan met het aannemen van herborist-leden en met het aanwijzen van herboristenopleidingen. De titel herborist staat in onze ogen namelijk voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Opgedaan door jarenlange studie, ervaring of een combinatie van beiden.

Op dit moment zijn er 4 opleidingen aangewezen als herboristenopleiding die voldoen aan de door het Gilde gestelde criteria. De criteria voor aanwijzing worden regelmatig onder de loep genomen en geactualiseerd.

Aanwijzen andere herboristenoleidingen
in de loop van het najaar van 2023 wordt gestart om alle meerjarige herboristenopleidingen, die minimaal 3 jaar duren, weer de mogelijkheid te geven om een door het Gilde aangewezen opleiding te worden. Mogelijk verandert het lijstje aangewezen herboristenopleidingen dan.

Ben je eigenaar van een andere meerjarige, niet schriftelijke kruidenopleiding en wens je dat jouw opleiding wordt aangewezen door het Herboristengilde?
Mail ons dan op herboristengilde@gmail.com. Er kan dan een traject gestart worden om jouw kruidenopleiding te evalueren en mogelijk toe te voegen aan onze aangewezen herboristenopleidingen. De trajecten om ‘nieuwe’ bij ons aangemelde herboristenopleidingen te evalueren zullen vanaf oktober 2023 starten. Als je voor eind 2023 je herboristenopleiding hebt aangemeld zal er begin 2024 contact met je gezocht worden om de stappen te bespreken.

Zit je op een herboristenopleiding die niet door ons is aangewezen of heb je een diploma van een (niet door het Gilde aangewezen) herboristenopleiding, maar wil je wel graag lid worden?
Neem contact op met je eigen opleiding om te bespreken of ze weten dat het weer mogelijk is om tot de aangewezen opleidingen toe te treden na een positieve evaluatie. Als ze geïnteresseerd zijn kunnen ze het Gilde mailen op herboristengilde@gmail.com. Er wordt dan in overleg bepaald of de opleiding aan de basiscriteria voor evaluatie voldoet zodat er in 2024 een traject gestart kan worden. Heb je reeds een diploma? Dan is het in veel gevallen mogelijk om je aan te melden als vakgenoot lid. De procedure hiervoor vind je bij https://herboristengilde.nl/word-lid/ (en dan het kopje vakgenoot).

Heb je meer vragen over herboristenopleidingen?
Kijk dan eerst bij onze meest gestelde vragen of je vraag erbij staat. Staat je vraag er niet bij, mail ons dan op herboristengilde@gmail.com.

Scroll naar boven