Klaproos

 

Dit jaar had ik haar voor het eerst in mijn tuin staan. De prachtige klaproos (Papaver)❤️

🌿
Ik stond even stil en bekeek haar van dichtbij. Daar zag ik haar prachtige grote rode bloem. De bloem heeft veel meeldraden, veel stempels en 4 overlappende kroonbladeren die zo’n prachtige glans over zich heen hebben. En als je er goed naar kijkt zie je aan de voet van deze kroonbladen een zwarte vlek. Maar helaas, als je haar plukt zul je merken dat de bloemblaadjes van de Klaproos er snel afvallen. De Klaproos is dus niet zo geschikt voor een boeketje op tafel.
🌿
De Nederlandse naam van de Klaproos zou verwijzen naar het geluid dat de kroonbladeren maakten tijdens een oud kinderspelletje . Om dit klappende geluid te maken vouw je het kroonblad tot een ballonnetje en sla je dit op je handrug stuk. Probeer het maar eens uit (oefening baart kunst). Maar een ander verklaring is dat als de bloem opengaat, deze als het ware opeens openklapt.
In Engeland wordt de Klaproos “Poppy” genoemd. Deze naam is afgeleid van Papaver. Hoewel deze bloem heel mooi is om te zien, staat die ook symbool voor slaap, vrede en dood.
🌿
De Klaproos werkt op het zenuwstelsel, ze is rustgevend. Ze heeft een ontkrampende werking bij stress die slaat op de luchtwegen, zenuwstelsel en spijsvertering. Ze werkt licht pijnstillend, onderdrukt de hoestprikkel en helpt bij oogklachten. Het wordt gebruikt bij allerlei soorten verkramping zoals maag – hart- en luchtwegkramp.
🌿
De Klaproos is een sterk werkend kruid ! Overschrijdt dus niet de aangegeven dosering die aangegeven wordt op de verpakking of wat je kreeg als advies van de natuurgeneeskundige.
🌿
Het is een bloem die eenjarig is maar per bloem wel meer dan 100 zaadjes aanmaakt die ze verstrooien in de wind. Zoals het een pioniersplant betaamt groeit ze snel maar kort! Dus als je ze ziet…..neem dan even de tijd om haar te bekijken of even een mooie foto te nemen. 
 
(Tekst van Marijke de Bruijn)
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.