Er heerst momenteel (januari 2019) een griepgolf in Nederland en van alle kanten krijg je goede adviezen om er zo snel mogelijk door heen te komen, waaronder:
• rust nemen om uit te zieken;
• dagelijks het huis ventileren om de virussen het huis uit te krijgen;
• voldoende drinken om uitdroging te voorkomen;
• extra fruit en groente voor extra vitaminen;
• vaker handen wassen om besmetting te voorkomen.
Gelukkig zijn er kruiden die de symptomen kunnen verlichten en je weerstand kunnen verhogen. Denk daarbij aan tijm, lindebloesem, vlierbloesem en vlierbessen, salie, munt, kamille en lavendel. We zetten deze huismiddeltjes in door er thee van te zetten of door ermee te stomen. We gebruiken
• tijm en salie als thee om je keel te verzachten;
• kamille, citroenmelisse en lavendel om je beter te laten slapen;
• munt om je hoofdpijn te bestrijden en misselijkheid tegen te gaan;
• echinacea om je weerstand te verhogen;
• vlier en linde voor verlaging van de koorts;
• munt, marjolein, rozemarijn en eucalyptus als etherische olie, om te verstuiven in huis of om mee te stomen. je verstopte neus komt open en je kunt dan weer gemakkelijker ademen;
• knoflook, basilicum, gember en mierikswortel in een kop bouillon om je weerstand te verhogen en de koorts te verlagen.
De bloesem en de vruchten van de vlier (Sambucus nigra), die je op de foto ziet, vind je momenteel niet in de natuur. De bloesem oogst je – afhankelijk van het weer – van mei tot juli en de bessen in september of oktober. Ben je te laat, dan is alles verdroogd of opgegeten door de vogels, want die lusten er wel pap van. Op tijd, maar wel goed rijp geoogst kun je zowel van de bloesem als van de bessen, een heerlijke siroop maken. Daarmee heb je in deze grieptijd een heerlijk oppeppend drankje op voorraad.
De vlier wordt al heel lang gebruikt als zelfzorgmiddel. Het kruid is sinds jaar en dag bekend als effectief middel bij griep, hoest en verkoudheid en om slijm op te lossen. Van de gedroogde bloesem kun je thee zetten. Dat wordt vaak gedaan in combinatie met lindebloesem, soms ook aangevuld met echte kamille.
Hoe zet je kruidenthee?
Doe gedroogde kruiden in de theepot, ongeveer een theelepel per 250 ml. water. Verse kruiden zijn minder geconcentreerd omdat ze nog veel vocht bevatten. Gebruik je verse kruiden, dan heb je dus meer kruid nodig voor hetzelfde effect (ongeveer een derde meer). Bloemen en blaadjes laat je ongeveer 4 minuten trekken; bij vers kruid en bij groene thee, gebruik je water dat na het koken even afkoelt tot ongeveer 85 graden (dus even laten staan nadat het gekookt heeft). Houtige kruiden zoals rozemarijn, tijm en gedroogde vruchten zoals vlierbessen of rozenbottels, hebben meer tijd nodig om hun inhoudsstoffen aan het water af te geven. Reken dan op ongeveer een kwartier trektijd. Vergeet niet de theepot of de mok af te dekken om alle goede stoffen niet te laten vervliegen voordat je de thee opdrinkt.
Bronnen:
Verhelst, G., (2008). Groot handboek geneeskrachtige planten (3de ed.). Welvegem: BVBA Mannavita.
Houbrechts, D., (2008). Winterkruiden. Antwerpen: Book & Media Publishing.