Apotheekmuseum en kruidentuin Maaseik

Adres

Markt 45
3680 Maaseik

Entree

€ 6,- p.p.

Winkel

Nee

Horeca

Nee

In het Apotheekmuseum ontdek je de geschiedenis van de oudste privé-apotheek van België. Van 1704 tot 1959 oefenden hier maar liefst zes generaties het apothekersambacht uit.

Het Apotheekmuseum is een goed bewaarde tijdscapsule: zowel het interieur als de collectie apothekersbenodigdheden vertellen het verhaal van de evolutie van het apothekersambacht van de 18de tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij het betreden van de ruimte word je ondergedompeld in de geschiedenis van de farmacie en de drogisterij: oude toonbanken, laden met kruiden, het ‘vergiftenkastje’, apothekerspotten, diverse vijzels, de pillenplank en spatels ademen de sfeer uit van lang vervlogen tijden, toen het beroep van apotheker nog een ambacht was.

In 2012 werd de grondige renovatie van het meubilair afgerond. Het resultaat is een prachtige 18de-eeuwse apotheek waar apotheker Thomas Botti zijn pilletjes draaide en kruiden verkocht. Uiteraard werd ook de laatste apotheker, Guillaume Van Venckenray (1911-1959), in herinnering gebracht met enkele persoonlijke objecten en mysterieuze apothekersbenodigdheden.

Zeker een bezoek waard is de kruidentuin achter de apotheek. In 1985 werd de beerput van de voormalige apothekers onderworpen aan een archeologisch onderzoek. Op basis van de analyse van de daarin gevonden plantenresten werd de kruidentuin gereconstrueerd met diverse geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en kruiden die de apotheker gebruikte.

Deze kruiden werden meestal geplant volgens familie of volgens geneeskrachtige werking. In het laatste geval kan je eenzelfde kruid op meerdere plaatsen aantreffen in de tuin omdat zij voor meerdere ziektes heilzaam waren. De kruidentuin is opgedeeld in vakken waarin de kruiden, naargelang hun werking, zijn ondergebracht.

Openingstijden

Elke aankoop van een toegangsticket geeft toegang tot het Regionaal Archeologisch Museum (RAM), de Ontdekkingskelder, het Apotheekmuseum en de Kerkschatten van Sint-Catharina, tenzij door omstandigheden anders aangegeven. Toegangstickets zijn met andere woorden altijd combitickets. Ze zijn enkel en alleen verkrijgbaar bij de balie van het museum/dienst Toerisme op Markt 45 te Maaseik.

De zomerperiode loopt van 1 april t.e.m. 31 oktober
Apotheekmuseum:
maandag: gesloten
dinsdag t.e.m. vrijdag: 10:00-17:00
zaterdag t.e.m. zondag: 10:00-13:00 en 13:30-17:00

De winterperiode loopt van 2 november t.e.m. 31 maart
Apotheekmuseum:
maandag: gesloten
dinsdag t.e.m. vrijdag: 10:00-12:00 en 13:00-16:00
zaterdag t.e.m. zondag: 10:00-13:00 en 13:30-16:00

Gesloten op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 10 maart (Halfvastenstoet 2024) , 1 november (Allerheiligen), 24 december (gesloten vanaf 14:30), 25 december (kerstdag), 26 december (Tweede Kerstdag) en 31 december (gesloten vanaf 14:30). Tijdens de Belgische schoolvakanties is het Apotheekmuseum uitzonderlijk geopend maandag.

Activiteiten

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Het Apotheekmuseum is officieel toegankelijk voor rolstoelgebruikers via de kruidentuin (toegangspoort te Lekkerstraat 5, Maaseik). Gratis parkeren is mogelijk op P4 (Cultuurcentrum, Sportlaan). Aangeraden is ook de parkeergarage onder Kloosterbempden (2 uur gratis; minder dan 5 minuten te voet naar het Apotheekmuseum).
Scroll naar boven