Arboretum Groenendaal

Adres

Duboislaan 2
1560 Hoeilaart

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

In het arboretum van Groenendaal vind je ruim 400 verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken. Je kunt er kennismaken met de Japanse koekjesboom, de reusachtige mammoetbomen en uitzonderlijke soorten esdoorn en eik. Het arboretum heeft een prachtig reliëf, waardoor het er aangenaam wandelen is.

Het Arboretum van Groenendaal werd opgericht in 1897. Het was vooral de bedoeling om de bruikbaarheid van uitheemse boomsoorten in de Belgische bosbouw na te gaan en daarom werd een groot aantal soorten struiken en bomen aangeplant op zeer kleine percelen. Die aanplantingen werden op een systematische manier aangepakt: de planten zijn geordend naar geslacht en familie. Veel van de oorspronkelijk gebruikte soorten waren helemaal niet aangepast aan ons klimaat en zijn ondertussen weer verdwenen. Een klein gedeelte van het arboretum, het fructicetum, herbergt uitsluitend heesters en kleinere, vruchtdragende bomen.

Naast de talrijke bomen en struiken vind je in het arboretum ook heel wat specifieke planten: aardbeiganzerik, bosaardbei, dalkruid, grote keverorchis, mannetjesvaren, pinksterbloem, salomonszegel… Deze trekken dan weer mooie vlindersoorten aan zoals keizersmantel, grote weerschijnvlinder en sleedoornpage. Op de open plekken met droge zandgrond, die snel opwarmen, ligt de hazelworm, een hagedis zonder pootjes – beter bekend als de bospaling – graag te zonnen.

Openingstijden

Van zonsopgang tot zonsondergang

Activiteiten

In het arboretum zijn twee bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld. Een blauwe wandeling van 1,75 km en een kortere rode wandeling van 1 km. Een brochure die beschikbaar is in het bosmuseum, maakt je wegwijs doorheen het arboretum en vertelt je over de merkwaardige struiken en bomen die je tegenkomt.
Ook door het aangrenzende begrazingsblok kun je een wandeling maken en kom je misschien oog in oog te staan met Schotse hooglanders.

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Scroll naar boven