Arboretum Kalmthout

Adres

Heuvel 8
2920 Kalmthout

Entree

€ 9,-

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Arboretum Kalmthout bezit één van de meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. Er groeien ongeveer 210 genera, met meer dan 7.000 verschillende plantensoorten waarvan de oudste bomen 150 jaar geleden werden aangeplant.

In Arboretum Kalmthout vind je vooral bomen en struiken, maar ook kruidachtige planten. De planten groeien niet in systematische bedden of op rechte rijen. Ze zijn ook niet gegroepeerd per herkomst, familie of geslacht. Klimplanten en lianen slingeren zich in de bomen. Struiken en vaste planten zorgen voor een gelaagde begroeiing. Het is een natuurlijke bomentuin.

Sommige plantensoorten zijn ontstaan in onze eigen tuin en kwekerij, andere komen rechtstreeks uit de natuur. Ze hebben elk een uitgebreid ‘persoonlijk dossier’. De planten worden tijdig verjongd zodat ze zeker niet verloren gaan. We oogsten zaden, planten zaailingen uit en verspreiden nieuwe exemplaren naar andere plantentuinen en kwekerijen. In de bewaarcollecties zitten toverhazelaars, Harde Gentse (bladverliezende winterharde azalea) en eigen selecties. Deze plantenverzameling noemen we de bewaarcollectie.

Toverhazelaars, Hamamelis, bloeien in de winter, ongeacht koude of sneeuw. Ze hebben gele, oranje en rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste gekende exemplaren. Verschillende planten zijn de oorspronkelijke moederplanten, waaruit alle commercieel gekweekte jonge planten voortkomen.

Openingstijden

Elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. Enkel gesloten op 25 december (Kerst) en 1 januari (Nieuwjaar).

Activiteiten

Er worden regelmatig workshops en evenementen georganiseerd, klik hier

 

Winkel

De cadeau- & boekenshop en het plantencentrum zijn elke dag van 10 tot 16.45 uur open, ook op zon- en feestdagen (uitgezonderd 25/12 en 1/1).

Horeca

De cafetaria  en het patioterras zijn elke dag van 10 tot 16.45 uur open, ook op zon- en feestdagen (uitgezonderd 25/12 en 1/1).

 

Parkeren en toegankelijkheid

– Met uitzondering van het parcours ‘Wandelen over Bomen’ zijn in normale weersomstandigheden alle paden en gazons toegankelijk voor rolstoelgebruikers. – Honden zijn toegelaten indien kort aangelijnd. – Er is een verharde parking op het domein van het Arboretum voor auto’s, motors en fietsen. Er is extra parkeergelegenheid voor auto’s aan het station van Kalmthout, op 200 meter van het Arboretum.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.