Beemster Bomenmuseum

Adres

Nekkerweg 67 a
Zuidoostbeemster

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

Het Beemster Bomenmuseum is een unieke verzameling houtige gewassen, die in een parkachtige omgeving in de Beemster tot in lengte van dagen kunnen blijven groeien. Het Beemster Bomenmuseum is de twee na grootste verzameling bomen en struiken van Nederland. De verzameling bestaat uit 2600 soorten en variëteiten en het totaal aantal bomen en struiken ligt rond de 6000 exemplaren. De totale oppervlakte van het arboretum is 7,5 hectare.

Doelstelling
Het Beemster Bomenmuseum is een particuliere verzameling, bijeengebracht door de oprichters en door hen in de vorm van een stichting veiliggesteld voor de toekomst. De meeste bomen overleven immers ons mensen en dat is juist wat velen zo intrigeert.

Het Beemster Bomenmuseum heeft vier doelstellingen:

  • laten zien hoe bekende en onbekende soorten en variëteiten bomen en struiken groeien en hoe ze er uitzien op oudere leeftijd;
  • conserveren voor het nageslacht van bomen en struiken die in het oorspronkelijke gebied van voorkomen met uitsterven zijn bedreigd;
  • laten groeien van bomen en struiken die nog niet waren geïntroduceerd in Nederland, maar wel van belang kunnen zijn voor het toepassen in het Nederlands groen (zo herbergt ons arboretum exemplaren van enkele walnoot- en pijnboomsoorten die nog in geen enkele andere Nederlandse verzameling aanwezig zijn);
  • verzamelen en distribueren van zaden en stek- en entmateriaal ten behoeve van boomkwekerijen.

De collectie omvat vooral loofhoutsoorten; van de coniferen zijn vooral Abies en Pinus goed vertegenwoordigd. Voor een goede indruk van de samenstelling van de collectie is onderstaande lijst van de geslachten die het best vertegenwoordigd zijn met vermelding van het aantal soorten en variëteiten dat in die geslachten aanwezig is. Daarnaast zijn er nog talrijke geslachten die met slechts enkele soorten zijn vertegenwoordigd. Daaronder is een groot aantal weinig bekende en zeldzame soorten te zien. Voor een overzicht van de collectie klik hier.

In ons land zet de Stichting Nederlandse Planten Collectie zich in voor het voortbestaan van een zo groot mogelijke botanische diversiteit in de Nederlandse botanische tuinen en arboreta. Het Beemster Bomenmuseum neemt de taak op zich om van de geslachten Juglans (walnoot), Abies (zilverdennen) en Pinus (pijnbomen) zo veel mogelijk soorten bijeen te krijgen. Van deze geslachten is de collectie in het Beemster Bomenmuseum de grootste van West-Europa.

Openingstijden

Het bomenmuseum is iedere dag open van 9.00 uur tot zonsondergang.

Activiteiten

Ze organiseren regelmatig rondleidingen voor groepen. Een rondleiding aanvragen kan via beemsterarboretum@gmail.com. Ook een lunch en/of koffie/thee kan in overleg worden verzorgd.

Winkel

Geen winkel aanwezig.

Horeca

Geen winkel aanwezig.

Parkeren en toegankelijkheid

Parkeren kan aan de Nekkerweg.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.