Begijnhof

Adres

Catharinastraat 45
Breda

Entree

Winkel

Nee

Horeca

Nee

Het Bredase Begijnhof is een door muren omringd complex bestaande uit 29 zestiende-eeuwse huisjes en een kleine kerk in het centrum van de Nederlandse stad Breda.

In het hart van het Begijnhof ligt een uitstekend onderhouden tuin, met 300 verschillende soorten kruiden. De kruiden zijn voorzien van bordjes met daarop de Latijnse en Nederlandse benaming van het betreffende kruid.
Aan de noordzijde van het complex treft u de negentiende-eeuwse Catharinakerk. Deze kerk is nog steeds in functie als Rooms-Katholiek kerkgebouw. Aan de noord-oostzijde van het complex staat een negentiende-eeuwse uitbreiding, het zogenaamde ‘kleine hof’. Hier treft u een standbeeld van Johanna van Polanen, de erfdochter van de heer van Breda die in 1403 trouwde met de eerste Nassau.
Op het Grote hof treft u een standbeeld van de twee laatste begijnen.
Het hof is voorzien van diverse tekstborden die een toelichting geven op de bezienswaardigheden.

Begijnhoven komen sinds de dertiende eeuw vooral in de Nederlanden voor. Het is de woon- en werkplaats van een zelfstandige gemeenschap van individuele begijnen. Een begijnhof is geen klooster en een begijn is geen zuster. Een begijn is een alleenstaande vrouw of weduwe, soms met kinderen. Een begijn legt geen “eeuwige geloften” af. Ze doet slechts de twee eenvoudige beloften dat zij een zuiver (geloofs)leven leidt en dat ze gehoorzaamt aan de – democratisch uit eigen kring gekozen – juffrouw meesteres. Een begijn is volstrekt vrij om het begijnhof weer te verlaten en legt, mede daarom, geen gelofte van armoede af. Ze behoudt haar eigen bezit, kan erven en schenken en blijft verantwoordelijk voor haar eigen levensonderhoud en -keuzes.

Openingstijden

Het Begijnhof en de bijbehorende kruidentuin is dagelijks geopend tussen 9.00 en 18.00 uur.
Het Begijnhofmuseum, gevestigd in de woning Catharinastraat 29, is geopend op donderdag, zaterdag en zondag tussen 12.00 – 16.00 uur. Entree: € 2,-

Activiteiten

Voor activiteiten van het Begijnhof, klik hier.

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Scroll naar boven