Bomentuin d’n Hooidonk

Adres

Rijndonksestraat
Den Dungen

Entree

€ 5,- p.p.

Winkel

Nee

Horeca

Ja

De oprichters van Bomentuin “d’n Hooidonk” zijn Frens van den Biggelaar en zijn vrouw Mia van de Wiel.
Als jong volwassene heeft Frens 18 jaar het vak van verpleger uitgeoefend. Mia was ook werkzaam in de zorg.
Rond zijn 35e gooide Frens het roer om en ging voor hovenier leren. Samen zijn ze hun hoveniersbedrijf begonnen. Ze waren succesvol en zo konden ze steeds een stuk grond (bij)kopen. Als ze bij particulieren werkten, moesten er soms bomen gerooid worden en die gingen dan mee naar d’n Hooidonk waar ze met liefde geplant werden. Dat was het begin van het huidige arboretum.

Bomentuin (ook arboretum genoemd) “d’n Hooidonk” is een nog relatief jonge bomentuin.
Er worden vooral nieuwe soorten of variëteiten geplant, ook om meer variatie te krijgen in het bomenbestand.
​Op de naambordjes bij de bomen staat de naam vermeld en het plantjaar, zodat we de ontwikkeling per jaar goed in de gaten kunnen houden, vooral wat betreft: winterhardheid, vergroening van de veredeling, windvastheid, beworteling, enz.
Tevens staan er bij de bomen en struiken bordjes met tekst, momenteel 60 stuks, waar we mensen eren die “goed doen” of “goed gedaan hebben”!
Wij hopen dat degene die deze bordjes hier lezen zelf geïnspireerd worden om hun denkwijze hierdoor misschien wat op te laten frissen, ten gunste van de ander!

De bomentuin is bijzonder te noemen door zijn groot sortiment en collecties, bijna 1800 verschillende bomen en struiken zijn in de loop van ruim 40 jaar aangeplant. Omdat er geen (vaste) planten tussen de bomen staan is het een open geheel.
Op een terrein van circa 7.5 ha, waardoor de bomentuin de status van landgoed heeft, staan voornamelijk in gras geplant de verschillende soorten die er tot wasdom komen. Op zich is de bomentuin nog jong te noemen, maar de bomen en struiken zijn al behoorlijk van formaat.

Als blijvende herinnering aan de opening van de bomentuin “d’n Hooidonk” op 11 juni 2010 werd een Salix alba ‘Liempde’ geplant.

Openingstijden

De bomentuin is het hele jaar door 7 dagen per week geopend.
De openingstijden zijn:

  • Zomer (1 april tot en met 31 oktober): 09.00 – 19.00 uur
  • Winter (1 november tot en met 31 maart): 10.00 – 17.00 uur

Activiteiten

Winkel

Horeca

In onze theetuin De Leuterij kunt u genieten op ons informele tuinterras onder het genot van een bakkie leut met wat lekkers erbij. Vanaf mei 2024 zijn we weer geopend.
We zijn niet open als het regent of als het koud is, daar houden we niet van…
Wil je vooraf weten of De Leuterij open is? Bel dan naar Karin 06-1134 3773 of mail deleuterij@gmail.com.

Parkeren en toegankelijkheid

De bomentuin is voor iedereen toegankelijk. Omdat de bodem bestaat uit gras en zand is het helaas voor rolstoelgebruikers niet altijd mogelijk om dicht bij de bomen en struiken te komen. Parkeergelegenheid in de directe nabijheid van De Leuterij.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.