Bomentuin Landgoed Schovenhorst

Adres

Garderenseweg 93
Putten

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Ja

Landgoed Schovenhorst is een landgoed bij het Nederlandse Putten op de Veluwe, gesticht in 1848. Op het landgoed is lange tijd geëxperimenteerd met allerlei boomzaden. Tegenwoordig stelt men recreatieve en educatieve activiteiten centraal rond het het thema natuur-cultuur.

Bij een Landgoed horen kroonjuwelen, en dat geldt ook voor Landgoed Schovenhorst. Maar wat voor Schovenhorst het dierbaarst is, is niet opgeborgen in een kluis. Het zijn de eeuwenoude bomen, die mogen schitteren in de buitenlucht. Exotisch, ontzagwekkend en zeldzaam – of het nu gaat om de heilige Japanse Kransspar (Sciadoptytis verticillate), de Corsicaanse Den (Pinus nigra subsp. Laricio) of de Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), met zijn reusachtige formaat.

Voor een overzicht van de kroonjuwelen van Landgoed Schovenhorst klik hier.

Het Landgoed omvat vijf bomentuinen   (engels en duitse vertaling) ofwel arboreta: Kleine Pinetum (1852), Grote Pinetum (1901), Josinapark (1906), Arboretum (1938) en Drie Continentenbos (1967). In deze tuinen is in de loop der tijd een verzameling naaldbomen bijeen gebracht uit de gematigde klimaatzone. Deze collectie maakt deel uit van de Nationale plantencollectie, die te vinden is in de verschillende botanische tuinen in Nederland. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. Bij de kenners worden deze tuinen ook wel botanic guardians genoemd. Zij maken zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. Vandaar dat het van belang is dat botanische tuinen mee werken aan het behoud van planten- en boomsoorten.

Honden zijn welkom maar dienen aangelijnd te zijn.

Openingstijden

Het Landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk.
De Bostoren is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Activiteiten

Rondleiding kunnen ze op aanvraag verzorgen. Een rondleiding duurt ca. 1,5 uur. De kosten voor een rondleiding zijn € 5,00 p.p. (minimaal € 50,00 per gids). Maximaal 20 personen. Meerdere gidsen inhuren is mogelijk. Neem via het formulier contact met ons op voor een wandeling op maat.

Voor de actuele agenda klik hier.

Winkel

Geen winkel met plantenspullen aanwezig

Horeca

In de brasserie kun je van alles krijgen en heerlijk op het terras zitten.

Parkeren en toegankelijkheid

Schovenhorst ligt aan de provinciale weg van Putten naar Garderen. Komend uit Putten vind je op circa 1 kilometer na de rotonde aan je linkerhand het parkeerterrein van het Landgoed. Komend uit Garderen rijd je voorbij de school ‘Schovenhorst’ en Scouting KonTiki. Na circa 700 meter vind je aan je rechterhand het parkeerterrein van het Landgoed. Het is van hier ongeveer 500 meter lopen naar de gebouwen op het Landgoed. Met het openbaar vervoer kun je van bus 107 gebruik maken. Deze stopt voor de ingang van het Landgoed.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.