Botanische tuin De Dreijen

Adres

Arboretumlaan 4
Wageningen

Entree

Gratis

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Wandelen door de botanische tuin De Dreijen is een belevenis. Telkens ontwaar je nieuwe doorkijkjes met prachtige bomen, struiken en bloemen. Botanische tuin De Dreijen is onderdeel van beeldengalerij Het Depot, een particulier initiatief op een particulier terrein.

De laatste jaren had de tuin flink achterstallig onderhoud opgebouwd. De eigenaar, Wageningen Universiteit, heeft niet meer de middelen om de tuin adequaat te onderhouden. Bovendien is dit soort tuinen niet meer nodig voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Het Depot besloot het beheer – niet het eigendom – op zich te nemen. De tuin vormt immers zo’n prachtige verbinding tussen Villa Hinkeloord en de nieuwe accommodatie van Het Depot! De kans om de tuin zijn oude glorie terug te geven, wilde Het Depot niet missen. Bezoekers kunnen nu, van het ene gebouw naar het andere wandelend, genieten van de overweldigende vormen, kleuren én geuren.

Prachtig zijn de collecties van bijvoorbeeld pioenrozen, hosta’s en blauwe regen; sommige collecties behoren tot de Nationale Plantencollectie. Of knuffel met de imposante mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). De bruine dikke, vezelige boombast is zo zacht, dat hij wat indeukt wanneer je erop stompt. De natuur heeft overigens niet zomaar zo’n bast bedacht. Voor alles bestaat een reden. De bast beschermt deze van oorsprong Amerikaanse naaldboom tegen bosbrand. Overslaande vlammen krijgen niet goed vat op de isolerende bastlaag. Deze schroeit alleen maar een beetje. De mammoetboom is een ouwetje in deze tuin: hij is geplant bij het begin van de tuin in 1896. Hij reikt al zo’n dertig meter hoog, maar kan nog flink groeien in lengte en breedte. Aan bomen is overigens niet altijd te zien dat ze heel oud zijn. Verderop in de tuin staat een honderdjarige dwergvorm van de Spaanse aak (Acer campestre ‘Nanum’) van maar net 2 meter. Ook imposant, maar op een andere manier.

Zo zijn er meer bomen vanaf de start van de tuin 115 jaar geleden. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog doorstaan. De bombardementen op de Wageningse Berg hebben in de omgeving en ook hier veel schade aangericht. Dankzij schenkingen van andere tuinen is veel hersteld. De Boshoek met zijn vooral inheemse loofbomen bleef deels ongeschonden. Het is een prachtige plek, elk seizoen weer. In de herfst door de kleurende bladeren, in de winter ligt het accent op vormen van de bomen, en in de zomer vind je er verkoeling. Maar het mooist is het voorjaar. Zonnestralen komen door het frisgroene bladerdek en de bodem is bedekt met blauwe wilde hyacinth en wit dalkruid.

Openingstijden

Arboretum De Dreijen is dagelijks open van 10.00 uur – 17.00 uur.

Bijzondere openingstijden

Eerste en tweede paasdag geopend.
Hemelvaartsdag geopend.
Eerste en tweede pinksterdag geopend.
Gesloten op Koningsdag en op 5 mei.

Gesloten van 23 december 2024 t/m 1 januari 2025

Arboretum De Dreijen, Ingangen aan de Arboretumlaan 4 én tegenover Villa Hinkeloord

Activiteiten

Voor de actuele lezingen en activiteiten klik hier.

Winkel

De pijlers waarop de winkel rust zijn, naast de eigen beeldhouwers, beeldhouwkunst en kunst algemeen, natuur en tuinen. Omdat in restaurant Linnaeus van Beeldengalerij Het Depot het accent ligt op slow-food en groenten, is een ruime collectie speciale kookboeken voorhanden. In arboreta De Dreijen en Hinkeloord zijn bomen en bloemen belangrijk. Bloemengeuren en zepen ontbreken natuurlijk niet en ook daarvoor kunt u in onze winkel terecht.

Voor kinderen zijn er, naast boeken over natuur en kunst, bijvoorbeeld bloemenpersjes en ook insectendoosjes te koop om insecten onder een vergrootglas te bestuderen, alvorens ze vrij te laten.

Horeca

Restaurant Linnaeus, het restaurant van Beeldengalerij Het Depot, is een eerlijke keuken in een heerlijke omgeving. Kunst, natuur en gastronomie zijn op één plek binnen handbereik.

Bij een bezoek aan Het Depot gaan we ervan uit dat u de tijd neemt en heeft om de beeldencollectie en het arboretum te bezichtigen en dat geldt natuurlijk ook voor het bezoek aan het restaurant.

Het restaurant is gedurende de openingstijden van de beeldengalerij geopend:

Donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

U kunt er heerlijk lunchen.

Restaurant Linnaeus heeft als specialiteit groenten en vergeten groenten. De groenten en kruiden komen uit de directe omgeving en zijn dagelijks vers. Dat geldt overigens voor alle ingrediënten die we in het restaurant gebruiken. Dat betekent ook dat we als voorbereidingstijd om de gerechten klaar te maken soms iets meer tijd nodig hebben. De kaart van het restaurant wisselt regelmatig. Linnaeus serveert vegetarische en veganistische gerechten.

Bekijk hier onze menukaart.

Parkeren en toegankelijkheid

De gebouwen zijn geheel rolstoeltoegankelijk en de toegang is gratis. Een rolstoel is beschikbaar, graag van tevoren aanmelden i.v.m. beschikbaarheid.
Scroll naar boven