Botanische tuin Domies Toen

Adres

Hoofdstraat 76
Pieterburen

Entree

€ 3,-

Winkel

Ja alleen online

Horeca

Nee

Bij de vijftiende-eeuwse Petruskerk van Pieterburen ligt Domies Toen, de tuin van de dominee. Waar vroeger de pastorie stond, met de slinger- en nutstuin van de predikant, bevindt zich nu een tuin met een bijzondere plantencollectie.
Vroeger onderwees de dominee hier boeren in plantkunde. Domies Toen heeft als botanische tuin eenzelfde doelstelling, nu gericht op educatie van bezoekers. De tuin biedt een enorme diversiteit aan planten en dieren. De indeling van de tuin met verrassende hoekjes en fraaie doorkijkjes is het hele jaar de moeite waard.

De slingertuin, met een oude rode beuk als middelpunt en veel stinzenplanten (in het Gronings: börgbloumkes). De tuin heeft de grootste collectie stinzenplanten van het noorden. De bloei start in de winter en bereikt zijn hoogtepunt in de lente. Daarna volgt de bloei van de heemplanten in de mergelvallei, van de kruiden bij het tuinhuis en van de planten in de vlinder- en insectentuin. In de zomer bloeien de borders en de hooilandjes, in de herfst heerst verstilling rond de prachtig kleurende goudes en de rijpe mispels. De tuin wordt aan één kant begrensd door een eeuwenoude tuinmuur, de achtergrond voor de grote border. Behalve de planten in de volle grond staan er biotoopschalen, ieder met een plantenmilieu uit Noord-Nederland, zoals hoogveen, heide of kwelder. De gehele tuin wordt ecologisch beheerd.

Domies Toen is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Sinds 2017, het jaar van de Botanische Tuinen, profileren de 27 botanische tuinen van Nederland zich als HORTUS Botanic Guardians. Hiermee maken zij zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit.

Openingstijden

De botanische tuin is het gehele jaar geopend.

Activiteiten

Er worden gedurende het seizoen regelmatig Stinzenplantenrondwandelingen gehouden. Maar ook andere activiteiten. Klik hier voor het actuele overzicht.

Winkel

In de online winkel alleen (planten)boeken en kaarten te koop geen planten en kruiden zelf.

Horeca

Geen horeca aanwezig

Parkeren en toegankelijkheid

De tuin is met enige moeite toegankelijk voor rolstoelen, de paden zijn verhard met schelpen. Er geldt een parkeerverbod in de Hoofdstraat in Pieterburen, inclusief het ‘kerklaantje’. U kunt parkeren op de grote parkeerplaats bij het Zeehondencentrum (het Pieterplein). Daarvandaan loopt u in enkele minuten naar de ingang van Domies Toen.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.