Botanische tuin Zuidas

Adres

Van der Boechorststraat 8
Amsterdam

Entree

Gratis

Winkel

Ja

Horeca

Ja

De Botanische tuin Zuidas herbergt ontelbaar veel bijzondere planten en bomen.

Aan de noordkant van het complex is een tuin aangelegd met winterharde varens, aan de zuidzijde een bescheiden rotstuin met een Alpine kas. Deze is ingericht met winterharde succulenten. Ook is er een uitgebreide collectie Sempervivums (huislook) te zien.

In de kassen zijn tal van orchideeën en tropische planten te bewonderen, naast varens, bromelia’s, epifytisch groeiende Tillandsia’s en overige succulenten. Zo groeien er Zuid-Afrikaanse knol- en bolgewassen en planten uit geslachten als Aloë (Liliaceae), Echeveria (Crassulaceae) en Sempervivum (Crassulaceae).

Beslist ook de moeite waard is de fascinerende bonsai- en penjing-verzameling.

Van mei tot en met oktober staat een grote hoeveelheid kuipplanten buiten in de tuin opgesteld: Bromeliaceae, met name grijsbladige Tillandsia’s en terristrische bromelia-achtigen.

 

De Botanische tuin Zuidas is op zijn mooist in de zomermaanden, wanneer een enorme collectie (sub)tropische planten, waaronder grote palmen, rondom de kassen staat opgesteld.

De Botanische tuin Zuidas beheert een aantal collecties die zijn aangemeld bij de Stichting Nationale Plantencollectie (SNP), waaronder de meest uitgebreide verzameling cactussen in Nederland, vetplanten, winterharde varens en orchideeën.

Openingstijden

De Botanische tuin Zuidas is gratis toegankelijk op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Van april t/m oktober is de tuin ook in de weekenden geopend, van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens officiële feestdagen is de tuin gesloten.

Activiteiten

Winkel

De winkel van de Botanische tuin is gehuisvest in het beheerdersgebouwtje, net als het atelier van de hortulanus, de personeelskantine en het kantoor. U kunt er terecht voor deskundig advies of voor een kopje koffie of thee.

De winkel wordt draaiende gehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Er wordt een breed assortiment planten en zaden verkocht, en er is een wisselende collectie tuinverwante cadeauartikelen. Het assortiment bevat heel bewust ook fair trade-producten. Zo komt de honing van bijen uit de Botanische tuin. In de zomer is er bovendien een breed aanbod van biologische heirloom (= oude rassen) groenten. Deze worden gekweekt in een koude kas, op een voor mens en dier verantwoorde manier. De groenten zijn, zolang de voorraad strekt, exclusief te koop bij de Botanische tuin. Met de aankopen steunen bezoekers het beheer en onderhoud van de Botanische tuin.

Horeca

In de winkel kun je terecht voor een kopje koffie of thee.

Parkeren en toegankelijkheid

Sinds juli 2023 is het hier alleen nog op zondagen gratis parkeren.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.