Commelinhof

Adres

Vechtensteinlaan
Maarssen

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

De Commelinhof is een stinzenplantentuin in de westelijke hoek van het park Vechtenstein in Maarssen en bestaat sinds 1992.
Naast heel veel soorten stinzenplanten vindt u in de tuin ook een groot aantal inheemse bos- en schaduwplanten, waarvan sommigen zeer zeldzaam. De tuin is zo natuurlijk mogelijk aangelegd in een deel van een bestaand parkbos en is uw bezoek meer dan waard.

De naam stinzenplant komt van het Friese woord ‘stins’ dat ‘stenen huis’ betekend. Stinzen zijn de versterkte huizen die in de 13e en de 14e eeuw zijn gebouwd door de Friese landadel. De bewoners hebben de voor hen bijzondere soorten planten verzameld, die later verwilderd en ingeburgerd zijn. Bol- en knolgewassen zoals het sneeuwklokje, winterakoniet, krokus, lente klokje, vinger-helmbloem, holwortel, bosanemoon, bostulp, daslook en vogelmelk. Maar ook vaste planten als gevlekt longkruid, en zelfs heesters.

Eind 2010 is het beheer van de tuin overgedragen aan de natuurgidsen van IVN Vecht & plassengebied.

Openingstijden

De tuin is vanaf 18 februari tot en met 12 mei 2024 op de zondagen opengesteld van 13.30 – 16.30 uur. Bij slecht weer blijft de tuin gesloten.

Activiteiten

Winkel

Een stenen tuinhuisje wordt gebruikt door de tuinbeheerders als onderkomen en infocentrum.

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

In 2018 zijn er nieuwe paden gemaakt waardoor de tuin beter bereikbaar werd voor mindervalide mensen. Uw fiets kunt u bij de ingang van het park stallen. Komt u met de auto, parkeer dan op de parkeerplaats bij de Vechtensteinlaan (programmeer uw navigatieapparaat op Vechtensteinlaan 1). Vanaf de parkeerplaats loopt u 50 meter naar de eerder genoemde parkingang.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.