De Groene Prins botanische tuin en exotische tuinplantenkwekerij

Adres

Kwikkels 3
Steenwijkerwold

Entree

Winkel

Ja

Horeca

Nee
Zo begon het

Ooit begonnen met het verzamelen van verschillende bamboesoorten uit liefhebberij. Door ruilen van stekken met andere liefhebbers groeide de collectie snel. Toen er ten slotte bestellingen binnen begonnen te stromen, werd de stap naar bedrijfsmatig kweken gezet. In 1990 werd “De Groene Prins” bij de Kamer van Koophandel geregistreerd. Zonder ervaring, zonder gerichte opleiding, met heel weinig geld, op goed geluk – zo begon deze onderneming.

Eerst bamboe, later steeds meer andere exoten

Op een leeg stuk weiland in de kop van Overijssel werden de eerste bamboes uitgeplant. Met veel vallen en opstaan bleek welke bamboesoorten geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Contacten met vele plantenliefhebbers wereldwijd hebben mij hierbij verder geholpen! Het experimenteren met, en het introduceren van onbekende exotische planten werd de spil van de botanische tuin.

In de loop der jaren is er daardoor een rijke verzameling van allerlei exotische planten bijgekomen, al bleef de ruggengraat van de tuin: bamboe.

Door het steeds milder wordende klimaat (en de steeds groenere vingers!) gaan veranderingen in de tuin snel. Ondanks de toegenomen extreme weersomstandigheden met soms temperaturen tot -23°C, hebben de meeste planten zich fraai ontwikkeld.

Wees welkom!

Tuinieren bestaat hier uit spelen met planten. Dwars tegen de moderne trend in, die het “Stenen Tijdperk” in veel tuinen heeft veroorzaakt, is te midden van monotone maisakkers een kleine, exotische natuur-oase ontstaan.

Onze botanische tuin is sinds 1990 op een voormalig stuk weiland in ontwikkeling in de kop van Overijssel. Het is begonnen als een groeiende bamboe-collectietuin, maar inmiddels uitgegroeid tot een experimentele zogenaamde jungletuin. De rijkelijk aangeplante bamboe zorgt voor een microklimaat, waarin allerlei andere planten zich thuis voelen, zoals varens, palmen, camellia’s enz. Bent u ook zo moe van al die coniferen- en “sigarendoos”tuintjes waarvan er 13 in een dozijn gaan? Dan loont het beslist de moeite om naar Steenwijkerwold te komen en met eigen ogen te zien wat hier allemaal voor exotisch groeit en bloeit!

Exoten uit alle hoeken van de wereld
meertje in de jungletuin bij De Groene Prins

Rust na arbeid foto Theo Witte

Zelfs mensen die menen op tuingebied “alles” al gezien te hebben, zijn vaak verrast over een aantal plantensoorten die zij hier voor het eerst zien. Dat heeft o.a. te maken met de vele internationale contacten die de botanische tuin onderhoudt en onze plantenzoekreizen naar de uithoeken van de wereld. Recente reizen o.a. naar Vietnam, Nieuw Zeeland en Australië hebben een schat aan informatie en planten opgeleverd. Hierdoor kan “De Groene Prins” in de komende jaren regelmatig nieuwe planten aanbieden. Naar verwachting hebben deze nieuwe introducties een redelijke kans  om in ons klimaat te floreren. Maar een aantal lastige soorten zullen er zeker tussen zitten.

Wat kunt u verwachten bij ons?

Voor mensen die van traditioneel tuinieren houden, is de botanische tuin niet zo geschikt. Verwacht u vooral geen keurig aangeharkte tuin! Het zijn meestal de avontuurlijke tuiniers(ters), die regelmatig langskomen.

Wij proberen om elk jaar nieuwe planten te introduceren. Dit kost veel tijd, geld en energie. Deze nieuwe introducties zijn veelal werkelijk exclusief, erg kostbaar en vaak kan er per klant slechts één tegelijk verkocht worden. Wij verkopen niet aan “de handel”, maar werken wel samen met enkele soortgelijke  tuinen (zie – de links in het informatieoverzicht ). De komende jaren zullen wij bv. met nieuwe eetbare planten gaan komen. Zoekt u speciale planten? Belt u dan van te voren even om teleurstellingen te voorkomen.

 

Openingstijden

De botanische jungletuin en kwekerij van de Groene Prins is op vrijdag en zaterdag geopend; overige dagen en ’s winters alleen op afspraak via telefoon of WhatsApp Hans Prins: 06 22 37 00 01 of e-mail: jungle@degroeneprins.nl

Activiteiten

Voor de agenda klik hier.

Winkel

De kwekerij bij de kruidentuin is één grote winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.