De Warmoes, historische tuinderij Lent
Adres
Entree
Winkel
Horeca
De Warmoes is een voorbeeld van een gemengd tuinbouwbedrijf, een warmoezeniersbedrijf of warmoezerij. ‘Warmoes’ is een andere naam voor snijbiet. Het is een historische groente, die vroeger veel geteeld werd. Maar het woord ‘Warmoes’ verwijst ook naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen. Vóór 1900 deden ze dat vooral op markten. Daarna verkochten ze hun producten vooral via de veiling of rechtstreeks aan handelaren.
De eerste warmoezeniersbedrijven met hoogstamfruit en groenteteelt ontstonden op de hoger gelegen delen van het rivierengebied, op de oeverwallen. Lent was een typisch warmoezeniersdorp. De Lentse warmoezeniersbedrijven waren klein, ongeveer één hectare groot. Ze bestonden doorgaans uit een boomgaard met hoogstambomen en een gedeelte met grote bakken met glazen ramen, waaronder groenten geteeld werden.
In de boomgaard van de Warmoes telen we kersen, pruimen, appels, peren, moerbeien, kweeën en mispels. Ook hebben we twee specifieke, Lentse rassen. De ‘Lentse rode’ is een appel, en het ‘Lents witje’ is een pruim. Er stonden doorgaans veel verschillende rassen fruitbomen in de boomgaard. Bij ons is dat nog steeds zo. Er zijn vroege appels en late peren, zodat de warmoezenier van juni tot november fruit kon verkopen.
Al die verschillende rassen smaken anders en zijn ook anders te gebruiken; als handfruit, stooffruit, voor jam, taart of sap, om mee te koken of om te laten drogen.
Populaire plantjes in de warmoezenierstuin
Soorten als monnikskappen, pioenrozen en phloxen deden het altijd goed in de boerentuin. Vaste planten kreeg men cadeau, of werden geruild met buren. Bollen en knollen waren een eenmalige aankoop: tulpen, dahlia’s, gladiolen en begonia’s. De narcis en het sneeuwklokje kwamen op bijna ieder erf voor. Achter op het erf stonden de zogenaamde ‘wilde bloemen’. Men liet de wilde soorten gewoon staan op de verloren hoekjes van het erf. Koekoeksbloemen langs de slootkant, fluitekruid naast het pad en hondsdraf of wilde viooltjes onder de hagen. Verspreid over het erf stond ook vaak de stinkende gouwe, of de nu verdwenen brave Hendrik. Nog een paar voorbeelden van soorten die doorgaans gedoogd werden op het erf: toortsen en teunisbloemen, lookzonder-look, dolle kervel, stinkende ballote, boerenwormkruid en klis.
Openingstijden
Jaarrond
Maandag en dinsdag gesloten (wel open voor groepen/verhuur)
Woensdag tot en met zondag open van 10-17 uur
Activiteiten
We organiseren geregeld leuke activiteiten en inspirerende workshops, onder andere in samenwerking met Velt (ecologisch tuinieren). Voor een overzicht van de komende activiteiten, klik hier.
Winkel
In onze winkel kun je verse groente van het seizoen, inmaakproducten en plantjes voor binnen en buiten kopen.
Gedurende het seizoen wisselt het aanbod van verse groente en fruit afhankelijk van wat er oogstbaar is, net als vroeger bij de warmoezeniers. Verwacht geen grote hoeveelheden en een enorme groentekraam. We telen een grote variatie aan rassen en soorten en soms betekent dat een beperkte oogst.
In onze bloemenpluktuin kun je iedere zomer zelf je boeket bloemen plukken.
Horeca
Tuincafé met terras en boomgaard.
In ons tuincafé kun je terecht voor koffie, ons eigen appelperensap, zelfgebakken taart en lunch (kleine kaart, wisselend en altijd vers!). Natuurlijk koken en bakken we met onze eigen verse onbespoten oogst. Onze gerechten zijn allemaal vegetarisch en we hebben ook vaak een vegan gerecht of taartje.