Dodoenstuin Schilde

Adres

De Pont 45
2970 Schilde

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

De Dodoenstuin te Schilde is een prachtige renaissancekruidentuin uit de 16de eeuw met nijverheidsgewassen en enkele ecologische moestuintjes. De Dodoenstuin is gelegen in het erkend natuurgebied De Pont en werkt samen met de Bijenwerkgroep van de Provincie Antwerpen. Vrijwilligers legden in de jaren tachtig deze kruidentuin opnieuw aan.

Wat is er te vinden:

  • Medicinale kruidentuintjes, 12 vakken met kruiden. Een aantal planten hiervan hadden in de tijd van Dodoens een geneeskrachtige werking, maar worden nu niet meer gebruikt omwille van de giftigheid. Of worden enkel gebruikt door gespecialiseerde bedrijven omwille van de extracten.
  • De Kruidenreus. Verschillende kruiden zijn ingeplant op het lichaamsdeel waarop ze werken: vb. de goudsbloem en het driekleurig viooltje zijn goede kruiden voor de huid en vinden we aan de rand.
  • De moestuinen. Op deze perceeltjes wordt het principe van de permacultuur toegepast: de grond moet altijd bedekt zijn. In de winter ga je hier dan ook mulchmateriaal vinden op de bodem.
  • Keukenkruiden, verfkruiden, cosmetische kruiden

De Dodoenstuin is een Velt-tuin. Velt is een Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren.

Rembert Dodoens (gelatiniseerde naam Rembertus Dodonaeus) (1517-1585) bestudeerde in de 16de eeuw met passie de werking van geneeskrachtige kruiden en schreef een omvangrijk kruidenboek, het Cruydeboeck (1554). Als hij 13 jaar is, trekt Dodoens naar Leuven om medicijnen te studeren. Hij studeerde af als hij 18 jaar is (Licenciaat in de  medicijnen) en  behaalde op 21 jaar zijn doctorstitel (in die tijd nog exclusief voorbehouden aan professoren). Verder bekwaamde hij zich in de kruidkunde, sterrenkunde, taalkunde, wiskunde, aardrijkskunde,…

Openingstijden

De tuin is doorlopend open.

Activiteiten

Een mooie openbare kruidentuin van 2 hectare vraagt het nodige onderhoud.
Een groep enthousiaste vrijwilligers met een brede interesse voor kruiden en de natuur onderhouden de tuin. Vanaf maart tot november werken we elke eerste en derde zaterdag van de maand en elke tweede en vierde woensdag van de maand in de kruidentuin.
Wil je graag helpen? Geef een seintje aan ons via mail info@dodoenstuin.be zodat je zeker weet dat we aan het werk zijn in de tuin.

Jaarlijks hebben we 1 à 2 opendeurdagen en een oogstfeest waar we het ruime publiek willen kennis laten maken met de kruiden.
Naast het onderhoud van de tuin vinden er maandelijks workshops, kookdemo’s met kruiden en nog veel meer plaats. Data zijn nog niet bekend, klik hier voor Velt/activiteiten en selecteer op Schilde.

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

De Dodoenstuin ligt in het Schildehof dat gelegen is op het einde van de Bellevuedreef, zijstraat van de Turnhoutsebaan. De ingang van de tuin is bereikbaar rechts van de Oranjerie, vlakbij de parking van het Schildehof.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.