Geografisch Arboretum Tervuren

Adres

Eikestraat 102-104
3080 Tervuren

Entree

Winkel

Nee

Horeca

Nee

In Tervuren, als een kroon op het hoofd van het majestatische Zoniënwoud, ligt het Geografisch Arboretum.  In een prachtig landschapspark, tussen imposante dreven en langs een labyrint van grazige open valleien, troont de collectie.

Meer dan een bomenverzameling is dit een verzameling van bossen, of bostypes zo u wil.  Talloze bomen en struiken uit het Noorden, het Westen en het Oosten van Noord-Amerika, uit Centraal- en Mediterraan Europa, uit het Midden- en het Verre Oosten van Azië staan hier naar herkomstgebied gegroepeerd in een honderdtal secties, die tezamen 120 ha beslaan.

Het Geografisch Arboretum bestaat uit twee grote afdelingen, benoemd als de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld met referentie naar het tijdperk van de ontdekkingsreizen.  De Nieuwe Wereld verwijst naar Amerika, de Oude Wereld naar Europa, Noord-Afrika en Azië.  Elk van beide afdelingen omvat 20 Arboretumgroepen, dus 40 in het totaal.  Een Arboretumgroep beslaat een oppervlakte variërend van enkele tientallen aren tot enkele hectaren, waarin de boomsoorten van een bepaalde streek, groepsgewijs of individueel gemengd, weer te vinden zijn.  Sommige Groepen zijn onderverdeeld in Subgroepen,  bijvoorbeeld in een gebergtegebied waarin de boommengingen naar hoogtelagen te onderscheiden zijn.

Het arboretum werd opgericht in 1902 op een eigendom van koning Leopold II en vormt vandaag het meest aantrekkelijke publieke domein van het patrimonium, dat de koning enige tijd later overdroeg aan de Belgische natie. Het oorspronkelijke concept van de ontwerper, professor Charles Bommer, werd meer dan een eeuw lang doorheen de uitbreidingen en verjongingen gerespecteerd.

Openingstijden

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Activiteiten

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

De hoofdingang van het arboretum bevindt zich langs de Vlaktedreef, in het verlengde van de Jezus-Eiklaan. Secundaire ingangen zijn te vinden op het einde van de Eikestraat in Tervuren en aan het Wapenplein, op de Kapucienendreef langs de kant van Jezus-Eik. Parkeergelegenheid vindt u bij de ingangen aan de Vlaktedreef, de Eikestraat en het Wapenplein. Honden moeten aangelijnd.
Scroll naar boven