Heemtuin Rucphen

Adres

Baanvelden 12
Rucphen

Entree

€ 3,- p.p.

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Heemtuin Rucphen is een Brabantse natuur- en landschapstuin, met inheemse, wilde flora en fauna.
De tuin bevat 400 soorten wilde bloemen.

Er zijn veel leefgebiedjes in De Heemtuin, met o.a.:
Een kruidentuin die in het voorjaar van 2023 is aangelegd. Hier worden geneeskrachtige kruiden geteeld, maar ook kruiden die je cosmetisch of voor je eten kunt gebruiken. We gebruiken kruiden die al eeuwenlang in kloostertuinen e.d. worden gebruikt. De kruiden worden geoogst en toegepast tijdens de kruidencursussen.

Fruit groeide vroeger alleen aan hoge fruitbomen. In de heemtuin hebben we een klein aantal oude rassen van hoogstam appel- en perenbomen. Deze vind je als je je weg vervolgt vanaf het akkerkotje, naar links, richting het Kalkgrasland.
Omdat het oogsten van hoogstamfruit erg arbeidsintensief is en laagstamvarianten konden worden geteeld, zijn de hoogstamfruitbomen veelal verdwenen. In Limburg kan men nog hoogstamfruitboomgaarden vinden. Op de kalkrijke Limburgse grond woekert de Maretak op de takken van fruitbomen en populieren. Ook in de heemtuin valt deze halfparasiet te bewonderen in onze appelbomen.

Vanaf de Tasbaarg loop je naar beneden en kom je in het Rivierengebied. In deze graslanden, die ook wat kalkrijker zijn komen kalkminnende  planten voor, die je langs de rivieren ziet : wilde peen, beemdooievaarsbek, knolspirea, teunisbloem, grote kaardebol en agrimonie.
Het rivierengebied ligt tussen de houtwal en het ven. De bodem is rijker omdat in de winter het land overstroomt en het water voedselrijk slib afzet. Ook houtwallen en struwelen horen in het rivierengebied. Denk aan de Maasheggen in Oost-Brabant.

Voor alle leefgebiedjes in de heemtuin zie: https://www.heemtuinrucphen.nl/in-de-tuin/

Openingstijden

Openingstijden:
In het voorjaar en zomer is de Heemtuin alle werkdagen geopend van 9.00 – 16.00 uur.

Zondagopenstellingen, vanaf 17 maart 2024, tussen 13:00 uur en 16:00 uur.
Niet op 1e Paasdag en 1e Pinksterdag.
Wel op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag, van 13:00 uur tot 16:00 uur.
Vanaf 20 maart is de tuin ook op woensdagen geopend, van 09:00 uur tot 16:00 uur.

Activiteiten

Voor de activiteiten, een kruidencursus en fotograferen in Ut Gouden Uur, klik hier.

Winkel

Van veel soorten bloemen en planten die in De Heemtuin groeien verzamelen we de zaden. Deze worden verkocht in het ontvangstgebouw.

Onze bekwame vrijwilligers maken hele mooie nestkasten, bijenhotels en vleermuiskasten. Een mooie aankoop voor jezelf of als cadeau. We gebruiken onder meer oud hout van bijvoorbeeld schuttingen, een duurzame manier van werken die goed bij ons past. De nestkasten zijn te koop in De Heemtuin.

De Heemtuin leent zich ontzettend goed voor fotografie en dat levert mooie plaatjes op. Voor een klein bedrag koop je bij ons mooie fotokaarten.

Horeca

In Het Gebouwke is tijdens openingstijden een ontvangstmedewerker aanwezig. Voor een kleine bijdrage regelt hij of zij een kopje thee, koffie, frisdrank of een biologisch sapje.

Parkeren en toegankelijkheid

Wanneer je het half verharde weggetje links van de poort inrijdt, vind je daar een aantal parkeerplaatsen. De hoofdpaden zijn rolstoltoegankelijk en er is een rolstoel met terreinbanden te leen. Ut Gebouwke is makkelijk toegankelijk met rollator en rolstoel. Ook is er een invalidentoilet.
Scroll naar boven