Heerlijck Hopveld

Adres

Hopveld 21
Gemert

Entree

Vrij toegankelijk om te wandelen

Winkel

Ja

Horeca

Nee

Dichtbij het kasteel van Gemert en het gezellige dorpscentrum liggen de tuinen van VELT-Gemert:  Heerlijck Hopveld. Een oud dorpslandschap waar je kunt kijken, proeven, ruiken, luisteren en voelen.

Een voorlichtingstuin van 3 ½ hectare, een tuinkamer voor workshops en cursussen met kruidenwinkeltje, kruidentuinen, moestuinen, schooltuin, wijngaard, boomgaard, hooilandjes, bos, poelen en productietuinen. Hier vindt u bijzondere groenten en kruidenteelt uit verre landen maar juist ook veel inheemse wilde planten.

Heerlijck Hopveld houdt zich bezig met natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke siertuinen, biologische groenteteelt, ecologische voeding en natuurontwikkeling.

De kruidentuinen zijn opgedeeld in geneeskrachtige kruiden en keukenkruiden:

  • De geneestuin is ingedeeld in 9 vakken. Een vak voor de huid, de urinewegen, de geslachtsorganen, het zenuwstel, de luchtwegen, hart- en bloedvaten, maag- en lever, het bewegingsapparaat en in het midden een cirkel met planten voor de algehele constitutie.
  • De keukenkruidentuin is ook ingedeeld in 9 vakken. Een vak met planten voor de bereiding van de soep, een vak voor vlees, een voor vis, een met salade groenten, een vak met kookgroenten, een voor pasta en rijst, kruiden voor gebak en inmaak, een vak voor kruidenbitters en brood en in de middelste cirkel planten voor heerlijke kruidenthee.
De bloemenklok bestaat uit ca. 50 planten. Bij binnenkomst staan links bloemen geselecteerd op hun sluitingstijden en rechts de bloemen waar je juist aan de hand van de openingstijden de tijd kan bepalen. Tijdens rondleidingen gaan we in op het bijzondere hoe en waarom van deze tijd gebonden bloei in relatie tot de insectenwereld. De plantenkeuze is gebaseerd op het boek Philosophia Botanica (1851) van de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus. Door te kijken welke planten op een bepaald moment van de dag bloeien kan je volgens hem zelfs de tijd bepalen.

Openingstijden

De tuin is voor iedereen 7 dagen per week vrij toegankelijk om te wandelen.

Op zaterdag- en dinsdagochtend zijn vrijwilligers in de weer met het onderhoud van Heerlijck Hopveld. Je kunt dan meehelpen met onze vrijwilligers of gewoon een kijkje komen nemen.

Activiteiten

Heerlijck Hopveld verzorgt het hele jaar rond kruidenworkshops en rondleidingen. De praktijkgerichte workshops zijn bedoeld voor groepen (minimaal 4 personen). Voor de agenda, klik hier.

Winkel

Er is een kruidenwinkeltje

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Men kan parkeren bij de ingang van de tuin aan het Hopveld en in het centrum op het Ridderplein. De tuin ligt 5 minuten lopen van het centrum in Gemert. Volg de kasteellaan, sla linksaf tegenover de ophaalbrug achter de ommuurde kasteeltuin en volg het Hopveld.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.