Historische Tuin Aalsmeer‎

Adres

Praamplein
Aalsmeer

Entree

€ 6,50 + rondvaart € 13,50; Combiticket Bloemen Museum € 10,50

Winkel

Ja

Horeca

Ja

De Historische Tuin is een botanische tuin die is ontstaan op kwekersgrond, daardoor zijn wij een levend museum.

In ons levend museum treft u een overzicht aan van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf circa 1700 tot ongeveer 1960. In historische volgorde vindt u de teelten van fruit, bomen en aardbeien. Vervolgens maakt u kennis met vormculturen, sierheesters, rozen, trek- heesters, buitenbloemen en perkgoed. Tenslotte ziet u hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen ooit is begonnen.

Uiteraard vindt u op de Historische Tuin ook een groot aantal opstallen (bouwwerken) die de Aalsmeerse kwekers in vroeger tijden gebruikten.

 

2024: THEMA HORTENSIA
In 2024 besteedt de Historische Tuin speciale aandacht aan de hortensia. Deze veelzijdige tuin- en kamerplant en snijbloem is niet alleen prachtig om te zien, er is ook veel over te vertellen. Vanaf april tot het einde van het jaar organiseren wij allerlei activiteiten rond de hortensia. Voor meer informatie, kijk op de website.

Een bezoek aan de Historische Tuin is eigenlijk pas compleet met een heerlijke vaartocht over “de Poel”. De geschiedenis van Aalsmeer begint rond 13:30 en daar start de schipper van de Westeinder Rondvaart dan ook zijn boeiende verhaal. Wat volgt is een ware ontdekkingstocht door nauwe slootjes en over brede wateren. Een unieke rondtocht in een open boot waarbij u behalve van het verhaal natuurlijk ook volop kunt genieten van de natuur, het water en de wind in de haren. Opstapplaats van de rondvaartboot is op de Historische Tuin, de steiger naast het Tuinhuis. Deze vaartocht kunt u boeken in combinatie met entree tot de Historische Tuin. De reguliere rondvaart vaart vanaf mei tot en met september.

Openingstijden

Museum Historische Tuin Aalsmeer is van april tot en met oktober te bezoeken.
De openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur.

Van november t/m maart is het museum gesloten maar kunt u wel bij ons terecht voor de aanschaf van bloemen, planten of fruit gekweekt op de Historische Tuin en voor evenementen, klik hier voor het overzicht.

Feestdagen 2024

  • 1e Paasdag (zondag 31 maart) en 2e Paasdag (maandag 1 april) open van 10.00 – 16.30 uur.
  • Koningsdag (zaterdag 27 april) is het museum gesloten.
  • 1e Pinksterdag (zondag 19 mei) en 2e Pinksterdag (maandag 20 mei) open van 10.00 – 16.30 uur.
  • Zaterdag 7 september is het museum gesloten i.v.m. de Pramenrace in Aalsmeer.

Tijdens evenementen kunnen de openingstijden afwijken.

Activiteiten

  • Ongeveer halverwege het hoofdpad richting de Ringvaart, bevindt zich de bijenstal van de Historische Tuin. De verzorging van de bijen is in handen van imker Eric van der Meer. Onder zijn deskundige leiding wordt er zo’n twee keer per jaar een workshop honing slingeren georganiseerd. Het biedt dé kans om op ontdekkingstocht tussen de honingraten te gaan en kennis te maken met de bedreigde diersoort. Stap in de fascinerende wereld van de bij om alles te weten te komen over het gele goud dat ze produceren. De workshops Honing Slingeren zijn een gezellig én leerzaam uitje voor jong & oud. Doorgaans vinden ze in de maanden mei en juli plaats. Raadpleeg de agenda voor de juiste data, klik hier.
  • In de prachtige veilingruimte doet de uit de dertiger jaren stammende ‘Jugendstil’ veilingklok van de vroegere Aalsmeerse veiling Bloemenlust weer perfect dienst. Hier vinden regelmatig veilingen plaats en kunt u ‘bij afslag’ een bos bloemen, vers fruit of kamer- of tuinplanten kopen. De veilingmeester legt u graag uit hoe het veilsysteem werkt. Het veilinggebouw maakt deel uit van de opstallen op de Historische tuin Aalsmeer.
  • Ieder jaar in maart vindt de welbekende Snoeicursus van de Historische Tuin plaats. Raadpleeg ook hier de agenda.

Winkel

Tuinwinkel met zelfgekweekte producten.

Horeca

In het gezellige en karakteristieke aan het water gelegen Tuinhuis kun je genieten van een heerlijk kop koffie, een drankje, high tea of lunch. Binnen of op het sfeervolle terras.

Het Tuinhuis werkt veelal met streekproducten en producten uit eigen tuin. Verrukkelijke kruiden en groenten, alles groeit letterlijk naast de deur!

Parkeren en toegankelijkheid

De Historische Tuin is gelegen aan het parkeerterrein van het Praamplein, midden in het centrum Aalsmeer. Er is meestal voldoende ruimte om uw auto gratis te parkeren. De ontvangstruimte (corridor), veilingzaal en tentoonstellingskas zijn rolstoeltoegankelijk. Het pad op de Tuin is voor een deel toegankelijk voor rolstoelen. Het achterste deel van het tuinpad is bedekt met houtsnippers. Bij de rondvaart: bezoekers met rolstoel wordt verzocht zich vooraf te melden zodat er een gratis extra zitplaats gereserveerd kan worden. Voor mindervalide bezoekers is een MIVA toilet aanwezig. Honden zijn welkom op de Historische Tuin mits aangelijnd. Op de rondvaartboot dient u uw hond op schoot te nemen. Voor grote honden wordt een kindervaarkaart berekend​.
Scroll naar boven