Hortus Nijmegen

Adres

Victor Westhofflaan 22
Nijmegen

Entree

Vrij toegankelijk

Winkel

Ja

Horeca

Ja

De Hortus Nijmegen bestaat uit een botanische tuin en een theetuin.

De Botanische Tuin is aangelegd in de periode 1969-1971. Geïnspireerd door de visie van Jac. P. Thijsse, de vader van de vooroorlogse natuurbescherming, en zijn ‘instructief plantsoen’ waarin planten zoveel mogelijk gegroepeerd zijn zoals zij in het landschap samen worden gevonden.
Eén van de oprichters van onze tuin is Victor Westhoff. Hij was tussen 1967 en 1981 hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu de Radboud Universiteit). Victor Westhoff maakte van de leer van plantengemeenschappen zijn specialisme.

Kom in het vroege voorjaar naar de Botanische Tuin om naar de stinzenplanten te kijken. Deze bollen en knollen zijn ooit vanuit het buitenland ingevoerd om bij ons de koude maanden op te vrolijken. Bekende soorten die je misschien zelf in de tuin hebt zijn sneeuwklokje, winterakoniet, krokus en narcis. Maar heb je weleens van hondstand of vingerhelmbloem gehoord?

Belangrijk voor een Botanische Tuin is om planten te laten zien die zeldzaam zijn. In Hortus Nijmegen staan maar liefst 66 soorten die op de Rode Lijst staan. Deze planten zijn in hun voortbestaan bedreigd en wettelijk beschermd.

In de Theetuin vind je talrijke bloemenborders ingericht op kleur, vorm en geur. Je vindt er ook een border met Australische planten, een kruidentuin, een schaduwtuin, een insectenheuvel, bijenkasten en een wormenhotel.

Openingstijden

De botanische tuin is alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk.

De theetuin is vanaf 4 maart weer open voor het publiek!
Vanaf 3 april is de horeca geopend van woensdag t/m zondag 11.00-16.00 uur.

Activiteiten

Veelal in de weekenden organiseren we muziekoptredens in de Theetuin. We organiseren voor elk wat wilsvan flaminco tot klassiek, van improvisatie-muziek in kleine bezetting tot orkestuitvoeringen, maar ook kooruitvoeringen en singer-songwriters staan op het programma. Dat alles in de Theetuin van de Hortus: onder het genot van een hapje en een drankje onder de grote parasol buiten of in de intimiteit van de kas. Klik hier voor de agenda.

Jaarlijks exposeert een wisselende groep van beeldhouwers. Hun beelden staan verspreid door de tuin en in de kas. Het zijn altijd groepsexposities van amateurkunstenaars, beeldhouwers of keramisten. De combinatie van beelden tussen de groeiende en bloeiende planten is bijzonder.

Winkel

Geopend tijdens de openingstijden van de horeca.

Horeca

Terras en kas
Op het terras, onder de grote parasol, kan je in een rustige en inspirerende omgeving uitrusten van een wandeling door de Botanische tuin en Theetuin. Je kunt hier dan genieten van onze biologische koffie en thee. Ook andere dranken staan op onze menukaart, evenals gebak en biologische ijsjes.

Als het geen terrasweer is, kan je terecht in onze sfeervolle (verwarmde) kas.

Betalen kan alleen met pin.

Parkeren en toegankelijkheid

Parkeren aan de Victor Westhofflaan (Google maps: d’Almarasweg 22d). Terras en kas zijn rolstoeltoegankelijk. Honden zijn niet toegestaan.
Scroll naar boven