Japanse Tuin

Adres

Gouverneur Verwilghensingel 15
Hasselt

Entree

€ 6,-

Winkel

Nee

Horeca

Nee

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.

Er staan 225 Japanse kerselaars of Sakura (桜) bomen in de Japanse Tuin. Ze zijn daarmee de trots van de Japanse Tuin. Elk jaar organiseert de Tuin dan ook een O-hana-mi (お花見) of kersenbloesem kijken festival.

De kerselaar en voornamelijk de kersenbloesem hebben een rijke symboliek in de Japanse cultuur.

De koi (鯉) of Nishikigoi (錦鯉) is de nationale vis van Japan. Het is een gekleurde kweekvariant van de gewone karper. Het woord koi in het Japans betekent dan ook gewoonweg karper. Er zwemmen zo’n 190 verschillende koi vissen verspreid over de verschillende vijvers van de Japanse Tuin.

Openingstijden

De Japanse Tuin is open vanaf donderdag 21 maart 2024 tot en met donderdag 31 oktober 2024

Gesloten op maandag

Openingstijden:

Dinsdag – zondag van 10:00u tot 17:00u (met laatste toegang om 16:30)

Op Feestdagen is de Japanse Tuin open van 13u-17u (met laatste toegang om 16:30u)

Activiteiten

Voor de actuele activiteiten klik hier.

Winkel

Horeca

In de Japanse Tuin is er geen café of restaurant. Wel zijn er automaten waar je warme en koude dranken kan aanschaffen alsook kleine Japanse snacks.

Iedereen is welkom om een eigen picknick mee te brengen en te komen picknicken. Voorwaarde is natuurlijk dat je alles nadien netjes opruimt en in de vuilnisbak gooit.

Tijdens evenementen en in de weekends zijn er catering standjes aanwezig waar je kan proeven van heerlijke Japanse lekkernijen.

Achteraan in de tuin bevinden zich de toiletten waarvan eentje ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Parkeren en toegankelijkheid

Je kan gratis parkeren op onze parking langs de Gouverneur Verwilghensingel. Ons adres is niet te vinden op de GPS. Vul dus best “Gouverneur Verwilghensingel 13” in. Dat is het adres van Schaatsbaan Schaverdijn en Sport Vlaanderen Hasselt. OPGELET: Neem NIET de ventweg na het kruispunt G. Verwilghensingel/Elfde-Liniestraat maar neem WEL de ventweg in de bocht, dit is de weg die naast de Gouverneur Verwilghensingel loopt. Daarna is het nog zo’n 20 meter verder aan je rechterkant. Rijd door de Japanse rode poort (torii) en daar vind je onze parking. Alle paden zijn breed én toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Enkel de stapstenen voor de waterval en de weg naar het theehuisje op de heuvel zijn niet bereikbaar.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.