Kloostertuin bij Museum Krona

Adres

Veghelsedijk 25
Uden

Entree

De tuin is vrij toegankelijk, museum € 11,-

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Verstopt achter de kloostermuur schuilt een oase van rust in de naar middeleeuws voorbeeld aangelegde kruidentuin (‘cruydhof’). Een plek waar bezoekers kunnen wandelen en genieten van de rustgevende sfeer, waarbij de geuren en kleuren van meer dan 150 planten en kruiden de zintuigen prikkelen. De planten zijn onder te verdelen in vier groepen. Naast een bed voor geneeskrachtige planten zijn er bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.

De tuin hoort bij het eeuwenoud en deels door zusters Birgittinessen bewoond abdijencomplex. In een deel ervan is Museum Krona ondergebracht. Hier is, in wisselende tentoonstellingen, religieuze kunst van Nederland te bewonderen.

Openingstijden

Het museum en de tuin is regulier geopend van dinsdag  tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

We zijn in 2024 open op de volgende feestdagen:

 • Maandag 1 april (Tweede Paasdag)
 • Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag)
 • Donderdag 26 december (Tweede Kerstdag)
 • Dinsdag 31 december (Oudjaarsdag)

Het museum is gesloten op:

 • Zondag 11 februari t/m dinsdag 13 februari (Carnaval)
 • Zondag 31 maart (Eerste Paasdag)
 • Zaterdag 27 april (Koningsdag)
 • Donderdag 9 mei (Hemelvaart)
 • Zondag 19 mei (Eerste Pinksterdag)
 • Woensdag 25 december (Eerste Kerstdag)
 • Woensdag 1 januari (Nieuwjaarsdag)

Het klooster is niet voor publiek toegankelijk.

Activiteiten

Van maart tot oktober wordt de kruidentuin iedere donderdagochtend, tijdens openingstijden van het museum, door een vaste groep vrijwilligers onderhouden. Stel hen al uw vragen, ze vertellen u graag over het groeien, bloeien en snoeien van Onze Lieve Vrouwe bedstro en Sint-Janskruid tot de Passiebloem en de Karthuizer anjer. Ook voor huis-, tuin- en keukengebruik van de kruiden kunt u bij hen terecht.

Winkel

Museumwinkel

Horeca

In museumcafé De Refter kunt u voorafgaand aan of na uw bezoek aan Museum Krona of de kruidentuin genieten van een kop koffie met gebak of van een heerlijke (kleine) lunch. Van soep en quiches tot aan een uitgebreide High Tea met uw gezelschap.

Parkeren en toegankelijkheid

Museum Krona en zijn kruidentuin zijn toegankelijk voor jong en oud. Het gebouw is grotendeels gelijkvloers. Daar waar dit niet het geval is, zoals bij de Benedenzaal en de Schatkamer, kan er naast de trap gebruik gemaakt worden van de lift. Alle zalen zijn ruim opgezet en kunnen bezocht worden met de wandelwagen, rolstoel of rollator. Scootmobiels daarentegen zijn niet toegestaan. Er is één rolstoel aanwezig die voorafgaand aan uw bezoek gereserveerd kan worden. Bij het museum is gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Scroll naar boven