Kruiden- en Inspiratietuin Herkenrode abdij

Adres

Herkenrodeabdij 4
Hasselt (Kuringen)

Entree

De tuin is vrij toegankelijk na aanmelding.

Winkel

Ja

Horeca

Nee

De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, wordt nog het best omschreven als een hedendaags kruidenpark. Verwacht dus geen abdijtuin of een reproductie ervan, maar een moderne tuin met een bijzondere architectuur.

In de Kruiden- en Inspiratietuin staan meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten, allen met naambordje. Het geheel wordt omgeven door grachten. Je kan er niet alleen de mooie tuin, maar ook de indrukwekkende omgeving bewonderen. Kom heerlijk tot rust en laat je inspireren door al dat moois! Bekijk hier het grondplan.

Een bezoek aan de Kruiden- Inspiratie duurt ongeveer een uur.

De tuin bestaat uit twee grote delen:  de hortus officinalis en de campus officinalis

Hortus Officinalis

De hortus officinalis bestaat uit twaalf afzonderlijke tuinkamers, de leertuinen. De families van geneeskrachtige planten zijn hier alfabetisch verdeeld. Via openingen in een lange, met haagbeuk overwelfde wandelgang van 200 meter wandel je van kamer tot kamer. Elke kamer heeft haar eigen kenmerkende structuur met wandelpaden in kleischelpenkalk, grind of grindgazon, natuursteen of klinkers. Waterbekkens en fonteinen brengen je helemaal tot rust.

Campus Officinales

In de campus officinalis of gebruikstuinen staan de planten gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, groenten, gewassen, keukenkruiden, …

Bij de gebruikstuinen staan ook informatieborden over de historische achtergrond van kruidkunde.

De tuin is terug geopend op donderdag 1 februari 2024. De toegang tot de tuin is gratis. Aanmelden bij de balie is wel noodzakelijk. Helaas zijn honden niet toegelaten in de tuin (uitgezonderd assistentiehonden).

Openingstijden

De Kruiden- en Inspiratietuin is open van 1 februari t.e.m. 31 oktober:
Dinsdag t.m. zondag van 10.00 u tot 17.00 u.

Opgelet: laatste toegang tot de tuin om 16.00-16.15 uur.

Gesloten op maandag, op 24, 25, en 31 december 2024 en 1 januari 2025.

Activiteiten

https://www.abdijsiteherkenrode.be/agenda

Winkel

In de shop kan je terecht voor abdij- en streekproducten, boeken,  wandel- en fietsroutes, een uitgebreide collectie eenhoornhebbedingetjes, leuke tuin- en kruidengeschenken, enzovoort. Het is ook mogelijk om je eigen geschenkmandje samen te stellen.

Heerlijke abdijproducten

Geen abdij zonder smakelijke abdijproducten.  Zo zijn er bijvoorbeeld de Herkenrodebieren, die al meermaals in de prijzen vielen. Daarnaast is er ook appelsap, stroop, confituur, enzovoort.

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

Voor de abdijsite is er een ruime parking tussen de dreven. De parking is gratis. Parkeren in de dreven is verboden. Het domein, het Belevingscentrum en de Kruiden- en Inspiratietuin zijn grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In het bezoekersonthaal is er een rolstoel ter beschikking.
Scroll naar boven