Kruidentuin Kruidenluiden en de Polderkol

Adres

Jupiterweg 6
Lelystad

Entree

Gratis

Winkel

Ja

Horeca

Nee, wel een ontmoetingsplek

Stichting Kruidenluiden heeft in nauwe samenwerking met de Polderkol de biologische kruidentuin van productietuin omgetoverd tot een bezoekerstuin. Stichting Kruidenluiden wil de kruidentuin faciliteren voor bezoekers en educatie. De kruidentuin heeft meer dan 300 soorten planten, die allen tot doel hebben om de gezondheid van de mensen te bevorderen. De meeste planten zijn inheems. Onze voorkeur gaat uit naar Nederlandse planten, maar soms is de grens met wat inheems is of niet wel heel moeilijk te trekken, zeker hier in de Flevopolder (omdat dit land nog maar zo kort bestaat). Wij hebben de doelstelling als de plant een geneeskrachtige werking heeft en het kan aarden in de tuin, ze van harte welkom zijn.

Een deel van de kruiden (ongeveer 65 soorten) zijn bedoeld voor de productie en het vervaardigen van de kruidenproducten. Van deze planten zijn redelijk grote “bedden” aanwezig. Doordat er grote hoeveelheden kruiden aanwezig zijn, geeft dat de mogelijkheid om de kruiden te gebruiken voor het maken van verse kruidenthee of bij activiteiten en cursussen. Zodoende kan er interactie met de planten plaatsvinden: plukken, ruiken en proeven. Wij hebben ons best gedaan om de tuin om te toveren tot een gezellige bezoekers tuin.

Al meer dan 15 jaar zijn we aan het werk in de Biologische kruidentuin in Lelystad noord. Allereerst om prachtige en gezonde kruiden te telen voor de producten. Langzaam maar zeker is het een heerlijke plek, omringt door geuren, kleuren en prachtige kruiden en niet te vergeten het leven wat er krioelt van insecten en vogels.
Graag willen wij ook andere mensen hiervan laten genieten en ons meer gaan richten om mensen in de tuin te ontvangen zodat we het plekje met elkaar kunnen delen. Graag verwelkomen wij U om een gezellige ochtend of middag beleven.

 

Bij de Polderkol zoeken ze ook vrijwilligers voor in de tuin In de periode van mei tot ongeveer oktober (hangt af van het weer) is er veel werk in de en komen er altijd wat handjes van pas. De werkzaamheden kunnen bestaan uit: -Onkruid wieden. -Oogsten van de kruiden, bijv. bloemen plukken, kruiden knippen, wortels graven. -Kruiden oogsten in de bossen. -Kortom het werk in en rond de kruidentuin. Tijd en dag zijn zelf te bepalen de ervaring leert dat 1 dagdeel van s`ochtends 9.00 tot 13.00 al best zwaar is.

Openingstijden

Vanaf 1 april tot 31 oktober is iedere woensdag middag van 13.00 tot 17.00 de tuin open voor bezoekers. U bent dan van harte welkom om de kruidentuin te bekijken of langs te komen in het winkeltje voor producten of planten. Daarnaast zijn er diverse dagen waarop cursussen en rondleidingen mogelijk zijn.

Activiteiten

Voor de actuele activiteiten en mogelijkheden klik hier.

Winkel

Er is een winkeltje waarin de kruidenproducten van de Polderkol verkocht worden.

Stichting Kruidenluiden heeft als doel de geneeskrachtige planten weer onder de aandacht te brengen en ze te verspreiden door het land.

Er zijn meer dan 300 soorten geneeskrachtige planten in de kruidentuin aanwezig. Een aantal zijn zeldzaam en staan op de rode lijst. De biodiversiteit in Nederland is enorm afgenomen en vele planten zijn in in de natuur verdwenen.

De planten voelen zich in onze kruidentuin enorm thuis en maken vele zaailingen en jonge scheuten, zodat het mogelijk is om deze te kunnen vermeerderen, oppotten en verkopen. Alle kruidenplantjes die zich in de loop der jaren weelderig hebben uitgezaaid in de tuin hebben wij gestekt en in potjes en perspotjes gedaan. Omdat ze anders weggeschoffeld zouden worden wat altijd gebeurde met pijn in het hart. Daarom willen wij graag aanbieden zodat de kruiden zich verder kunnen verspreiden en ook U kunt genieten van de prachtige kruiden in U tuin of omgeving.

Neem zelf bakjes en doosjes mee om de plantjes te kunnen vervoeren!
Wij willen duurzaam werken en daarom zo min mogelijk met plantenpotjes.

Klik hier voor de planten die momenteel verkocht worden.

 

Horeca

Het tuinhuisje is het kloppend hart van de stichting, de plek om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. Het is een houten huisje ingericht met allerlei zaken die te maken hebben met kruiden en kruidengeneeskunde. Het is er gezellig en knus. Er is plek voor 12 mensen. Er staat altijd een kopje kruidenthee klaar.

Het tuinhuisje wordt gebruikt als kantine voor de mensen die in de tuin meehelpen. Bezoekers zijn van harte welkom. Ook is het de plek waar cursussen en activiteiten plaatsvinden.

Voor het huisje is een terras, zodat er met mooi weer buiten gezeten kan worden. Ook zijn er kleine zitplekjes in de tuin zelf, waar men zich even kan terugtrekken en kan genieten van de kruiden, de natuur, de rust en de omgeving.

Parkeren en toegankelijkheid

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.