Kruidentuin Nederlands Openlucht Museum

Adres

Hoeferlaan 4
Arnhem

Entree

vanaf € 10,-

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Met planten kun je ziekten te lijf gaan, vampiers op afstand houden, kleding verven, eten lekker maken en oneindig veel meer. Tot de opkomst van de chemische industrie is het leven dan ook ondenkbaar zonder wat er allemaal uit de tuin en van de akker komt. In onze kruidentuin staan geneeskrachtige planten (1) keukenkruiden (2), verfplanten (3) en legendeplanten (4), dat zijn planten die een belangrijke rol spelen in religie en volks(bij)geloof. Ook is er een reconstructie van de tuin van kloosterling Walafried uit het jaar 827 (5). Walafried leeft in het klooster van Reichenau in Zuid-Duitsland en heeft een Karolingische kruidentuin. Dat wil zeggen dat hij door Karel de Grote voorgeschreven gewassen verbouwt. De tuin is aangelegd in 1927.

De Kruidentuin is onderdeel van het Het Nederlands Openluchtmuseum. Dit buitenmuseum is zo’n 44 hectare groot en staat vol met allerlei authentieke en bijzondere gebouwen. Ieder gebouw heeft zijn eigen boeiende geschiedenis en interessante verhaal.

Om en tussen de gebouwen in het Openluchtmuseum vind je verschillende tuinen. Je komt er oude cultuurgewassen tegen, vergeten groenten, geneeskrachtige planten. Teveel om op te noemen. Deze tuinen, en de museale gebouwen, liggen in een uitgestrekt, groen museumpark.

In de zomer vind je op de grote weide in het museumpark allerlei oude cultuurgewassen. Er staan erg veel verschillende soorten die men graag wil behouden. Gewassen om te eten zijn: boekweit, verschillende bonen en granen, groenten (o.a. schorseneer, pastinaak, snijbiet en rammenas) en kruiden (o.a. karwij en blauwmaanzaad). Gewassen om eten mee te maken zijn bijvoorbeeld cichorei, mosterdzaad, oliehoudende gewassen zoals vlas, raapzaad en huttentut. Gewassen die er groeien en die aan vee werden gegeven zijn paardenboon, stoppelknol, voederbiet, kanariezaad (kan ook voor textiel worden gebruikt), spurrie, seradella, wikke en lupine. Verder kun je er ook nog tabak vinden en meekrap en klaproos om verf mee te maken.

Openingstijden

Van 10 februari tot en met 28 maart 2024 is het museum van 11:00 tot 16:00 uur geopend.

Tijdens het laagseizoen zijn de historische gebouwen in het Openluchtmuseum gesloten en is het museum geopend als wandelpark. Canon van Nederland, het Canon café en museumwinkel zijn wel geopend.

Toegangsprijzen – Wandelpark

Vanaf 10 februari t/m 28 maart 2024

Volwassenen (vanaf 13 jaar)  € 10,00

Openingstijden – Zomerseizoen

29 maart t/m 3 november 2024.

Het zomerseizoen start op 29 maart tot en met 3 november.

Het museumpark is dan dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Volwassenen (vanaf 13 jaar) € 18,00 weekdagen, € 22,00 weekend, feestdagen en vakantie

 

Activiteiten

Het hele jaar door zijn er verschillende activiteiten in het Openluchtmuseum. Klik hier voor de actuele agenda.

Winkel

In het museum wordt onder andere bier volgens geheim recept gebrouwen, brood gebakken en ijzer gesmeed. Bovendien wordt er dagelijks gewerkt aan lijnzaadolie, handgeschept papier, touw en geweven textiel. Een heleboel ambachtelijke producten die op verschillende locaties in het museumpark met de hand worden vervaardigd. Ieder product is een tastbare herinnering aan je bezoek. Naast de ambachtelijke producten vind je in de winkel een breed assortiment aan interessante boeken, streekproducten of typisch Hollandse waren.

Horeca

Door het hele museumpark heen vind je allerlei gezellige restaurants en andere horecagelegenheden. Zowel voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een borrel kun je terecht bij één van onze sfeervolle en gezellige locaties.

Parkeren en toegankelijkheid

Het Nederlands Openluchtmuseum beschikt over een eigen parkeerterrein. Uitrijkaarten zijn te koop bij de kassa van het museum. Vanaf Centraal Station Arnhem kun je het Nederlands Openluchtmuseum per bus bereiken.
Scroll naar boven