Museum Kasteel Wijchen met museumtuin De Tuun

Adres

Kasteellaan 9
Wijchen

Entree

€ 13,-

Winkel

Ja

Horeca

Ja

Museumtuin De Tuun is uniek in Nederland.
De museumtuin is genoemd naar het Oudnederlandse woord ‘tuun’, dat een ommuurde of afgescheiden stuk grond betekent. Ons huidige woord ‘tuin’ is daarvan afgeleid. De tuin vormt een verlengde van de archeologische collectie van het museum, die het rijke plattelandsverleden van Wijchen en omgeving laat zien.

De Tuun bestaat uit twee delen.
De helft van de tuin is aangelegd in historische akkers, Nederlandse landbouwgewassen die werden verbouwd in de late IJzertijd, de Romeinse periode en de vroege middeleeuwen, één voor elke tijdsperiode. Samen vormen deze perioden de protohistorie.
De andere helft is een kruidentuin waar tientallen soorten kruiden zijn ingedeeld naar gebruik, keukenkruiden, geneeskrachtige planten, rituele planten en nuts- en verfplanten.

De informatie in de tuin over de toepassing van de kruiden brengt de doorlopende ontwikkelingen en gevarieerde toepassingen van plantenkennis tijdens de posthistorische periode in beeld.

Museumtuin ‘De Tuun’ is van het voorjaar tot en met oktober te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum. De Tuun zelf is het mooiste om te bekijken vanaf mei tot en met juli. Toch is een bezoek in elke jaargetijde de moeite waard.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.
Maandagen gesloten, met uitzondering van de schoolvakanties, in 2024 zijn dit de volgende data:
12 feb – 29 apr – 6 mei – 8, 15, 22, 29 juli – 5, 12 aug – 21 okt – 23, 30 dec

Speciale feestdagen 2024:
17 juli (4Daagse – Dag van Wijchen) gesloten
4 september gesloten
15 september (kermis) gesloten
24 december: van 10.00 – 16.00 uur
25 december (1e kerstdag) gesloten
26 december (2e kerstdag): 10.00 – 17.00 uur
31 december: 10.00 – 16.00 uur
1 januari 2025 gesloten

Activiteiten

Van 8 maart t/m 8 september 2024: Tentoonstelling in het kasteel: ‘Gekruid – Pittige verhalen over planten’. Vervolg je ontdekkingstocht in museumtuin De Tuun.

Zien en doen in het museum, klik hier.

Winkel

In de kasteelwinkel heb je keus uit boeken, ansichtkaarten, mokken, sleutelhangers, pennen, cadeautjes in Wijchense stijl en nog veel meer.

Horeca

In de koffiecorner op de binnenplaats  van het kasteel kun je een kopje koffie, thee of iets fris bestellen.

Parkeren en toegankelijkheid

Museum Kasteel Wijchen is van kelder tot en met de kasteelzolder toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook de tussenverdieping op de kasteelzolder is per lift toegankelijk. De toren is niet toegankelijk voor minder validen en rolstoelgebruikers. Museumtuin De Tuun is met verharde paden geschikt voor rolstoelgebruikers. Kasteel Wijchen beschikt over een invalidentoilet. Indien nodig is een rolstoel beschikbaar in het kasteel. De liften zijn niet geschikt voor gebruikers van een electrische rolstoel of een scootmobiel
Scroll naar boven