Natuurpark Vordenstein

Adres

Kopstraat
2900 Schoten

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Ja

Het park is een lust voor de zintuigen. Je kunt genieten van zeldzame bomen, brede majestueuze lanen, open grasland en vijvers. De gerestaureerde oranjerie, de oranjerietuin en de smeedijzeren toegangspoorten geven het park extra cachet. Park Vordenstein is een oase van rust en stilte, ideaal om even weg te dromen! De ommuurde oranjerietuin met educatieve culinaire tuinen is meer dan een bezoek waard. Vrijwilligers onderhouden een groot deel van de oranjerietuin.

‘Vordensteyn’ ontstond in de 14de eeuw uit het samensmelten van het ‘Hof van de Werve’ en ‘Hof van der Katen’. In de loop der eeuwen veranderde het regelmatig van eigenaar en infrastructuur maar het stond altijd bekend als een ‘hof van plaisantie’, een lusthof en buitenverblijf voor de gegoede Antwerpenaars.

Het grootste deel van het landschap dateert van 1850. In die periode werden zeldzame boomsoorten geplant, niet om economische redenen maar puur om hun schoonheid en bijzonderheid. Een opvallende verschijning is de zwarte den met een lengte van 35 meter en een omtrek van 4,5 meter. Tijdens het voorjaar zijn de bloeiende azalea’s en rododendrons een feest voor de ogen en neus. In de zomer is het dan tijd voor prachtige dahlia’s.

De oranjerie is omstreeks 1800 gebouwd in een laat-classicistische stijl en om vorstgevoelige planten zoals sinaasappelbomen tijdens de winter te beschermen. In de tuin van de oranjerie kan je een prachtige verzameling van één- en meerjarige planten vinden. De tuin is ingedeeld in een aantal voorbeeldtuinen, zoals een kruidentuin, een vier seizoenentuin en een vijvertuin.

Openingstijden

Park Vordenstein is dagelijks open:
van 1 maart tot 30 april: 8u tot 21u,
van 1 mei tot 15 september: 8u tot 22u,
van 16 september tot 31 oktober: 8u tot 20u en
van 1 november tot 29 februari: 8u tot 17u.

Activiteiten

Er zijn drie wandelingen: wit (1 km), rood (3,5 km) en blauw (4 km). De witte en rode wandeling zijn ook geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

In Vordenstein kan je op stap in de oranjerietuin met een plantentuin- en/of natuurgids. Je kan een groepswandeling (voor maximum 15 personen) in de oranjerietuin aanvragen. De prijs bedraagt € 35.
Daarnaast zullen er ook kalenderwandelingen zijn waarvoor mensen zich individueel kunnen inschrijven. Voor deze wandelingen zal bij de start van de wandeling een bijdrage van € 2 per persoon gevraagd worden. De data zullen we aankondigen via de mailinglijst van de “Vrienden van Vordenstein”. Aanvragen en inschrijvingen voor deze tuinwandelingen gebeuren steeds via de VMPA, die instaat voor de verzekering van de deelnemers: vmpa-schoten@vmpa-vzw.be.

Winkel

Horeca

Café en eethuis Natuur en Bos.

Parkeren en toegankelijkheid

– Vordenstein is een mooi voorbeeld van Harmonisch Park en Groenbeheer waarbij we rekening houden met de noden van mens, natuur en milieu. Om van Vordenstein een ware oase van rust te maken, zijn sporten en fietsen niet toegelaten. Ook honden zijn niet welkom, zelfs niet aan de leiband. – Het park en de oranjerietuin zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien. – Aan de ingang van Park Vordenstein in de Kopstraat is er een ruime parking voor 100 wagens en een fietsenparking.
Scroll naar boven