Notoarestoen Arboretum

Adres

Ernstheemsterpad
Eenrum

Entree

Winkel

Nee

Horeca

Ja

Notaris Smit uit Eenrum startte in 1968 met de aanplant van zijn bijzondere bomencollectie in een kaal weiland van 2 hectare. Met behulp van dertig vrijwilligers uit het dorp werden honderden bomen en struiken geplant. Allereerst legde notaris Smit een windsingel aan rondom het terrein. Dit om een middengebied te creëren waar de gure Groningse zeewind de exotische bomenpracht zo min mogelijk zou kunnen beschadigen.

Heden ten dage bevat het arboretum Notoarestoen (Gronings voor ”tuin van de notaris”) een rijkdom aan bomen en rododendrons die uniek is voor Europa: 600 verschillende soorten rododendrons en 400 uitheemse boomsoorten (o.a. Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia’s).
Met bijzondere onderbegroeiing, waaronder stinzenplanten en de wilde cyclaam.

250 informatiebordjes met informatie over de historie en bijzonderheden, laten u met nieuwe ogen kijken naar de exotische variëteiten van de natuur.  

Openingstijden

De tuin is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Activiteiten

  • Een rondleiding door de tuin biedt,  naast deskundige groene uitleg door één van onze hoveniers,  het boeiende verhaal over het ontstaan van de Notoarestoen. Wij bieden u graag na de rondleiding een kopje koffie of thee aan met iets lekkers op het verandaterras bij de vijver. Het is ook mogelijk om binnen te zitten.
    Rondleidingen zijn uitsluitend op afspraak. Opgave bij onze secretaris: info@arboretumeenrum.nl
  • Voor events, klik hier.

Winkel

Horeca

Tijdens het geuren- en kleurenfeest (in 2024 is dit in het weekend van 11 en 12 mei als ook op 18 en 19 mei) is het tuinhuis met verandaterras aan de vijver geopend van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt er terecht voor koffie, (rhododendron) thee, biologische vruchtensap en huisgemaakte taart.

Parkeren en toegankelijkheid

Ja
Scroll naar boven