Pinetum Blijdenstein

Adres

Van der Lindenlaan 125
Hilversum

Entree

€ 3,- p.p.

Winkel

Nee

Horeca

Ja

Pinetum Blijdenstein is een prachtige botanische tuin, verscholen in een villawijk in Hilversum.

Een Pinetum is een botanische tuin die gespecialiseerd is in naaktzadigen. Naaktzadigen, ook wel Gymnospermen genoemd, zijn een groep van zaadplanten waarbij het zaad zich ‘naakt’ ontwikkelt. Dit in tegenstelling tot de bedektzadigen (Angiospermen) waarbij het zaad omhuld wordt door een apart orgaan, bijvoorbeeld het vruchtbeginsel. De bedektzadigen worden ook wel bloemplanten genoemd.

De meest bekende naaktzadigen zijn de coniferen met onder meer de den, jeneverbes en de Taxus. Daarnaast behoren de Cycadeeën of cycaspalmen en de Ginkgo’s met als enige recente vertegenwoordiger de Japanse Notenboom (Ginkgo biloba) ook tot de naaktzadigen. De Gnetales ten slotte vormen een buitenbeentje binnen de naaktzadigen. Hiertoe behoren de Welwitschia mirabilis, de Ephedra’s en de Gnetums.

Wereldwijd zijn er ongeveer 1000 soorten naaktzadigen, waarvan het Pinetum er bijna 400 bezit uit zowel de gematigde streken als de tropen en subtropen. Het Pinetum biedt een thuis aan een keur van met uitsterven bedreigde soorten, maar ook de ‘gewonere’ bomen uit onze tuinen treffen we er aan. Op de rode lijst worden tweeënzestig zeer ernstig bedreigde soorten naaktzadigen aangegeven; hiervan heeft het Pinetum er veertien in de collectie. Behalve naaktzadigen heeft het Pinetum een belangrijke collectie rododendrons en vele soorten varens.

Het Pinetum is gespecialiseerd in coniferen. Ook vindt u er cycadeeën, ephedra’s en rhododendrons en in de kassen staan tropische planten. Het Pinetum is onderdeel van de Nationale Plantencollectie en vormt een van de belangrijke coniferencollecties in de wereld.

Openingstijden

Het Pinetum is het gehele jaar geopend, ook op feestdagen:

Maandag t/m vrijdag: 09:00 tot 16:30 uur
Zaterdag en zondag: 12:00 tot 16:30 uur
Feestdagen: 12:00 tot 16:30 uur

Activiteiten

Een wandeling door het Pinetum
Aan de hand van deze plattegrond kunt u zelf uw wandeling door het Pinetum uitzetten. Ook kunt u een beschreven route lopen die voert langs planten uit de oertijd.

Route voor slechtzienden
Deze speciale route voor blinden en slechtzienden, Neuzen in het Pinetum is beschikbaar vanaf half april tot en met eind oktober. De route zorgt voor een geur- en tastbeleving en vertelt het verhaal van tien bijzondere bomen in de tuin. Bij enkele van deze bomen staan kunstobjecten die zijn voorzien van de originele, natuurlijke geur van de boom.

Speurtocht voor kinderen van 8 tot 80 jaar
Aan de hand van een speurtocht kunnen u en uw kinderen zelf het Pinetum ontdekken. Ideaal voor een spannend en leerzaam kinderpartijtje. Wel moeten kinderen onder begeleiding van een volwassene zijn. De antwoorden op de gestelde vragen zijn opgehangen in het informatiebord bij de ingang van het Pinetum en in het bezoekerscentrum bij het gastenboek.

Maandelijkse rondleidingen
Van april t/m oktober is er elke tweede zondag van de maand om 14:00 uur een rondleiding met gids door het Pinetum.
Kosten: entree.
Duur: ongeveer een uur.
Opgave van tevoren is niet nodig.

Winkel

Horeca

In Pinetum Blijdenstein staat het bezoekerscentrum ‘Klein Vogelenzang’: een rustiek en ruim gebouw met een zonnig terras op het zuiden.

In de maanden april t/m september zijn op de woensdag- en zondagmiddag onze vrijwilligers aanwezig om u te voorzien van een kopje koffie of thee, een drankje en een kleine snack. Op de tijden dat er geen vrijwilligers aanwezig zijn, kunt u zelf koffie of thee zetten.

Parkeren en toegankelijkheid

In de directe omgeving van het Pinetum moet betaald geparkeerd worden op werkdagen en zaterdagen van 9.00 – 24.00 uur. Met uitzondering van blindengeleidehonden zijn honden in het Pinetum niet toegestaan, ook niet als zij zijn aangelijnd.
Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.