Pinetum de Dennenhorst

Adres

Boslaan 87
Lunteren

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

Het pinetum de Dennenhorst is een naaldbomen bostuin van circa 6 hectare in Lunteren. Het is bijzonder omdat er veel grote en bijzondere coniferen in een natuurlijke omgeving staan: Mooie doorkijkjes met combinaties van verschillende groeivormen en schakeringen groen: Het zal uw kijk op coniferen voorgoed veranderen.

Henri Dinger werd in 1897 in het voormalige Nederlands-Indië geboren.
Aan het begin van de vorige eeuw studeerde hij in Delft mijnbouwkunde. In zijn vrije tijd vertoefde hij vaak bij zijn ouders in Lunteren.
Al op vroege leeftijd was hij geïnteresseerd in de natuur bomen en planten en droomde hij van een tuin met een bomenverzameling.

In het voorjaar van 1933 kwam hij weer in Lunteren wonen. Toen heeft hij zijn plan voor een pinetum van stal gehaald.
Hij maakte een beplantingsplan en ging samen met zijn vrouw boomkwekers in de omgeving af om coniferen uit te zoeken.
In totaal werden ongeveer 150 exemplaren besteld.
Hij bepaalde waar ze geplant moesten worden, wilde hierbij elke boom de volle ruimte geven om uit te groeien.

Door een nieuwe baan in Indië droeg hij de uitvoer van zijn plannen over aan zijn vader Anton Eduard Dinger en de heer Koutrik, die toezicht op de tuinen hield.
Eind maart 1934 werden de 150 bestelde boompjes bezorgd en 29 maart 1934 werden de boompjes geplant. Onder belangstelling van de notabelen van Lunteren plantte Anton Eduard samen met zijn vrouw de eerste boom, een blauwe atlasceder.

In 2004 is er een grote renovatie geweest. In 2008/2009 is er een schuur gebouwd als uitvalbasis voor de vrijwilligers en als schuilplaats voor de schapen.

Leidraad voor het beheer is nog dezelfde als de stichter in 1934 voor ogen had: zorgdragen dat de bomen in een natuurlijke omgeving tot volle wasdom kunnen komen en hun natuurlijke schoonheid kunnen tonen. Om de kosten te beperken worden er schapen gebruikt bij het beheer en wordt naast een professionele tuinman veel met vrijwilligers gewerkt. Jonge boompjes wordt verwijderd, zodat de heide weer de kans krijgt te herstellen en er wordt in beperkte mate gesnoeid. Ook worden waar nodig bomen vervangen.

Openingstijden

Vrije wandeling op de paden is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn echter niet toegestaan in het verband met de aanwezigheid van schapen.
Tijdens onderhoudswerkzaamheden of evenementen kan het pinetum tijdelijk gesloten zijn.

Activiteiten

2024 is een jubileumjaar, het het Pinetum bestaat 90 jaar.
Op donderdag 28 maart, de avond voor de officiële verjaardag van het pinetum, is er een diner in de Lunterse Boer. Voorafgaand is er een rondleiding door het pinetum met Martin Heutink en een lezing door Reinder van der Heide over het boek dat Henri Dinger schreef op de boot naar Indië terwijl zijn ouders de honneurs waarnamen bij de opening van het pinetum.

Op donderdag 18 april en donderdag 23 mei 2024 zijn er rondleidingen in het pinetum met daarna een gezamenlijk diner in de Lunterse Boer. Je dient je hiervoor op te geven. Aanvang 17.00 uur. Kosten diner en rondleiding € 55,-.

Zaterdag 1 juni 2024 is er een jubileumfeest met aan het einde van de middag een optreden van celliste Quirine Viersen met accordeonist Vincent van Amsterdam met werken van Bach, Stravinsky en Saint Saëns.
De gehele dag zullen er rondleidingen en andere activiteiten zijn.

Winkel

Horeca

Parkeren en toegankelijkheid

De ingang van het pinetum bevindt zich achter hotel/restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, Lunteren. Volg de groene paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de zwembadzijde langs de Lunterse Boer. Via de smalle doorgang naast het restaurant komt u bij de ingang.
Scroll naar boven