Plantentuin van Jean Massart

Adres

Waversesteenweg 1850
1160 Oudergem

Entree

Gratis

Winkel

Nee

Horeca

Nee

De plantentuin Jean Massart werd in 1922 aangelegd en verzamelt op 5 hectare bijna 2000 plantensoorten.
De collecties levende planten van de plantentuin Jean Massart zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, universitaire opleiding en verspreiding van wetenschappelijke kennis aan het grote publiek.

De tuin bevat vele rijkdommen: moerasland, arboretum, boomgaard, evoluerende tuin, proeftuin, geneeskrachtige en aromatische planten…

De tuin met medicinale planten is één van de rijkste van België. De soorten zijn in 27 percelen verdeeld volgens hun werkzame stof.

De evolutietuin groepeert meer dan 300 bloeiende planten per Familie en volgens de grote evolutielijnen, van bloemen met primitieve kenmerken (zoals de Magnolia) tot de meest recente vormen (zoals de gewone margriet). In de collectie teeltplanten staan de door de mens gedomesticeerde planten naast hun verre nicht. In de boomgaard worden verschillende oude rassen van appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, perzikbomen en kersenbomen gekweekt. Het arboretum bevat een collectie exotische bomen met voornamelijk coniferen. De tuin bevat ook een vochtige zone die als natuurreservaat beheerd wordt en deel uitmaakt van het Natura 2000 netwerk. Gele lis, reuzenpaardenstaart, riet, watermunt en nog veel andere plantensoorten ontwikkelen zich spontaan langs de bronnen en de naastliggende vijvers van het Roodklooster.

Openingstijden

Het park is elke dag geopend volgens onderstaand schema:

  • Van 01 oktober tot 31 maart: 09:30 – 16:30
  • Van 01 tot 30 april: 08:15 – 18:30
  • Van 01 mei tot 31 augustus: 08:15 – 20:30
  • Van 01 tot 30 september: 08:15 – 19:30

Vanwege de tijd die nodig is om alle toegangen en paden in het park te controleren, is de laatste toegang 15 minuten voor sluitingstijd.

Activiteiten

De plantentuin Jean Massart biedt algemene en thematische bezoeken aan van april tot oktober, klik hier, zie tabblad Agenda.
Deelname kost  € 3,- per persoon.
Inschrijven is verplicht.

Winkel

Geen winkel aanwezig

Horeca

Geen horeca aanwezig

Parkeren en toegankelijkheid

Toegang voor mensen met beperkte mobiliteit. Geen honden toegestaan. Auto parking onder de viaduct of langs de voetbalterreinen (stadium).
Scroll naar boven