Abdijtuin St.-Pietersabdij

Adres

Sint-Pietersplein 9
9000 Gent

Entree

Gratis

Winkel

Ja

Horeca

Ja

De abdijtuin met kruidentuin, wijngaard en boomgaard bestond al in de middeleeuwen. Het is een reconstructie naar historische voorbeelden, aangelegd op de terrastuin van een praalzuchtige abt in de achttiende eeuw. De ruïnes in de tuin zijn restanten van de oude vijftiende-eeuwse infirmerie of ziekenboeg. Archeologen legden in de jaren 1970 de constructieresten bloot.

Op de helling naar de Schelde verbouwden de monniken al druiven sinds de negende eeuw. De rijke Sint-Pietersabdij beschikte zelfs over een eigen brouwerij. Sinds 1983 staan er opnieuw wijnranken. Jaarlijks zorgen een viertal druivenrassen voor een wisselend aantal flessen ‘abdijwijn’.

Vlakbij de kerk en de ruïnes van een vijftiende-eeuwse ziekenboeg of infirmerie ligt de kruidentuin. De geur van lavendel, rozemarijn, thijm, salie en andere klassiekers komt je tegemoet. De infirmarius kweekte er sinds de negende eeuw heilzame planten, droogde ze en maakte er drankjes en zalfjes van. Wie goed kijkt ziet het silhouet van de infirmerie nog steeds in de zuidgevel van de kerk.
En voor wie houdt van zoet en fruit leveren de boomgaard en fruitheesters jaarlijks appels, peren, kersen, pruimen, noten en zelfs vijgen.

Vandaag is het een open tuin waar je tot rust kan komen, picknicken, studeren of gewoonweg genieten.

Deze Benedictijnenabdij werd in de 7de eeuw gesticht door Sint-Amandus, die daarmee ook aan de doopvont van de stad Gent zelf stond. In de 14de en 15de eeuw groeide ze uit tot een heus abdijdorp, met hoeven, tuinen, woningen en landerijen.

Openingstijden

Open van 10.00 – 18.00 uur, maandagen gesloten.
Tijdens de maanden november, december, januari en februari sluit de abdijtuin om 17 uur.

Activiteiten

In de Sint-Pietersabdij vinden elk jaar prestigieuze tentoonstellingen met internationale uitstraling plaats. De reftervleugel van de Sint-Pietersabdij is authentiek middeleeuws. De gelijkvloerse verdieping van de Sint-Pietersabdij is gratis te bezichtigen (pandgangen, pandhof en de tuin van de abdij).

Winkel

De shop van de Sint-Pietersabdij bevindt zich vlak bij de balie en is vrij toegankelijk. Je vindt er herinneringen aan je bezoek en originele geschenken. Een greep uit het aanbod: naslagwerken, historische romans, kinderboeken, postkaarten, gadgets,…

Horeca

Je kunt picknicken in de abdijtuin.

De Honesty Bar is het museumcafé van de Sint-Pietersabdij.

Parkeren en toegankelijkheid

De ondergrondse parking van het Sint-Pietersplein is 24 uur per dag open en ligt net voor de Sint-Pietersabdij. De parking beschikt over 700 parkeerplaatsen.
Scroll naar boven