Tuin de Lage Oorsprong

Adres

Van Borsselenweg 36
Oosterbeek

Entree

entree tuin € 5,50 p.p.; de prijzen voor exposities en optredens variëren

Winkel

Nee

Horeca

Ja

In 1921 maakt landschapsarchitect Leonard Springer het ontwerp voor Tuin de Lage Oorsprong. Dit ontwerp groeide uit tot een bijzondere rijke tuin op het florerende landgoed van de familie Frowein. De tuin voorzag de familie van luxe groente en fruit en van speciale planten. In 1920 was ananas uit eigen tuin kunnen serveren aan je gasten bijzonder. In WO II brandde het hoofdhuis af en raakte de tuin zwaar beschadigd. In de periode erna raakte de tuin in verval tot een ontoegankelijk stuk niemandsland. Totdat de bewoners van de oude tuinmanswoning, Egbert Reerink en Mariëlle Kempen, deze slapende groene prinses wakker kusten.

Het was een diepe wens om van dat overgroeide, sterk verwaarloosde stuk grond weer iets moois te maken waar velen van konden genieten. Een positieve ommekeer: zodat de door WOII vernietigde tuin weer kon bloeien. Als logo werd de lotus gekozen die in het Boeddhisme symbool staat voor verlichting en zuiverheid. Zoals de lotus vanuit de modder tot bloei komt, is hier letterlijk vanuit de modder weer een bloeiende tuin opgebouwd.

In 2008 werd de tuin geopend. In 2017 werden de kas en kapschuur gerealiseerd. In 2019 kon de oranjerie feestelijk worden geopend.

De tuin bestaat uit o.a. een fruitmuur, hoogstam fruitgaard, mediterrane kruidentuin, tuinkamers, bessen- en bloemenpluktuin (afhankelijk van het weer kunnen bloemen vanaf juni  en  bessen vanaf eind juni worden geplukt).
Voor het gehele overzicht van de tuin, klik hier.

Tuin de Lage Oorsprong werkt met het ‘museummodel’: een klein team runt de tuin in samenwerking met een grote groep vrijwilligers: maar liefst 55 fantastische mensen die de tuin een warm hart toedragen. Op deze manier is de continuïteit van de Tuin gewaarborgd.

Openingstijden

Van half april tot eind september kun je zonder afspraak in de tuin terecht op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.

Een aantal zaterdagen in het seizoen zijn de kas en het terras bij de vijver niet toegankelijk. Check hiervoor de website, klik hier.

Iedere zondagmiddag, meestal vanaf 14.30 uur is er een programma in de tuin. Kaarten zijn online of bij de poort verkrijgbaar. Uiteraard kun je ook altijd alleen de tuin bezoeken.

Activiteiten

Elke zondag kun je genieten van een afwisselend programma. Prijzen en tijden worden per activiteit aangegeven en zijn inclusief entree en een drankje. Klik hier voor het programma.

Winkel

Horeca

Bij de orangerie (zwevend terras) kun je altijd terecht voor iets lekkers of zoek een heerlijk plekje rondom de vijver.
In de tuin zijn verschillende terrasjes en bankjes waar je lekker kunt zitten.
Eigen consumptie is niet toegestaan.

Parkeren en toegankelijkheid

De tuin is voorzien van brede paden die goed toegankelijk zijn voor bezoekers met een rolstoel of rollator. Ook is er een invalidentoilet aanwezig. Honden zijn aangelijnd welkom. Op woensdag en zaterdag is er meestal voldoende parkeergelegenheid rondom de tuin. Er zijn twee parkeerplaatsen, ten zuiden en ten noorden van de tuin. Op zondag kan het voor aanvang van een programma druk zijn. Aangezien er slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen in de buurt van de tuin zijn, vragen wij je de aanwijzingen van onze verkeersregelaars op te volgen. Uiteraard kun je altijd passagiers voor de poort laten uitstappen en de auto daarna wegzetten.
Scroll naar boven