Peterselie en bieslook

Oppeppende lentekruiden

Het wordt lente! Dat is overduidelijk te merken. De kou verdwijnt, de dagen lengen en de natuur ontwaakt. Dit jaar in sneltreinvaart; de afgelopen week was het in Limburg overdag zelfs boven de 20 graden!

Juist in deze periode kan, ondanks dat heerlijke weer een gevoel van oververmoeidheid en lusteloosheid de kop opsteken. Je gedrag kan er sterk door worden beïnvloed. Hoe komt dat en belangrijker nog: wat kun je er tegen doen?
Want je zult het maar meemaken: je zit er futloos bij, komt te laat op je afspraken, je hebt nergens zin in, je kunt je niet concentreren, helder denken lukt al helemaal niet en het lontje is ineens ook veel korter.

Een belangrijke oorzaak ligt in een tekort aan goede voedingsstoffen. In de winterperiode zijn er minder verse groenten, vers fruit en verse kruiden voorhanden waardoor we heel snel te weinig mineralen en vitaminen binnen krijgen. Dat wat er wel is, heeft eind van de winter vaak minder voedingsstoffen omdat het lange tijd in opslag heeft gelegen of van ver is aangevoerd.

Toch verwacht iedereen van je dat je gewoon presteert. Dan komen de lentekruiden goed van pas, kruiden die al heel vroeg opkomen in je tuin en in de natuur.

Momenteel (eind februari) kun je in de tuin bieslook zien opkomen (dat kruid past echt overal bij) en een paar muntsoorten; er staat al weer brandnetel en de peterselie, zaaigoed van vorig jaar dat is blijven staan,  staat er weer vrolijk bij. Er bloeien viooltjes en nog heel even, dan kun je ook weer look zonder look, zevenblad en duizendblad oogsten. Het blad van de paardenbloemen is ook alweer duidelijk aanwezig en de eerste paardenbloemen spreiden voorzichtig hun bloemblaadjes uit. Vroege kruiden die lekker veel vitaminen en mineralen bevatten. Daar heb je in deze tijd van het jaar echt profijt van.

Veel van die kruiden kun je ook in de natuur vinden. Maar pas op: je wilt natuurlijk schone kruiden, dus oogst alleen maar op plekken waar niet veel verkeer is, niet gespoten wordt en geen honden worden uitgelaten.

Peterselie en bieslook. Foto: StephanieAlbert, Pixabay

Scroll naar boven