Meidoorn wordt al minstens 12.000 jaar gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. De bladeren, bloemen, bloemknoppen en bessen zijn eetbaar.
Medicinaal staat meidoorn bekend om zijn ondersteunende werking bij hart- en vaatziekten, zoals problemen met de kransslagaders, bloed- en haarvaten, hartkloppingen, en het verlichten van stress en slaapproblemen. Het heeft antioxiderende, ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen.
De bessen en andere delen van de plant kunnen worden verwerkt in thee, kefir, likeur, fruitleer, cocktails, siroop, jam, gelei, taarten, en nog veel meer! Vandaag deel ik met jullie een recept voor meidoornketchup.
Wat heb je nodig?
- 500 g meidoornbessen
- 300 ml (bio)ciderazijn of vlierbloesemazijn
- 300 ml water
- Eventueel 1-2 appels
- Zoetstof: 150 g ruwe suiker/honing/maple siroop of 6-7 dadels
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen gember
- Knoflook (poeder, witte, zwarte): zoveel als je wil
- Eventueel 2 of 3 steranijs, 2-3 kruidnagels
- Cayenne pepper – zoveel als je wil
- Gerookt paprika poeder, zout, peper zoveel als je wil
Bereiding:
- Pluk en was je meidoornbessen.
- Kook de bessen in een pan met dikke bodem met de azijn en het water gedurende 30 minuten.
- Giet de bessen en al het vocht door een fijne zeef (of passe-vite) in een schone pan. Duw het vruchtvlees met een houten lepel door de zeef om zoveel mogelijk vruchtvlees uit de vruchten te halen. Laat de pitten en steeltjes in de zeef zitten met zo min mogelijk vruchtvlees, gooi de pitten en steeltjes weg.
- Voeg de overige ingrediënten toe aan de pan en breng langzaam aan de kook.
- En laat 10 minuten koken tot de gewenste consistentie.
- Bottel je meidoornketchup door het in gesteriliseerde flessen/potten te gieten.
- Bewaar het een maand of twee voordat je het gebruikt, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Eenmaal geopend bewaart u uw meidoornketchup in de koelkast en gebruikt u deze binnen 6 maanden.