Zondag 10 september: Natuurwandeling Bourtangerveld

Aanstaande zondag is het zover. Gilde- praktijkdag in het noorden van Nederland voor alle leden van het Gilde! Er zijn nog een paar plekjes, dus geef je op. Het weer gaat ook lekker meewerken en het belooft een heerlijke dag te worden.

Natuurwandeling – Medicinale flora van het Bourtangerveld
Van landbouwgrond naar natuurgebied

Ga mee op wandeling door één van de mooiste stukjes van Oost-Groningen. Dit gebied was ooit een hoogveenmoeras en heeft woeste tijden gekend van oorlogen, turfwinning en landbouw.

Sinds 1939 kwam het Bourtangerveld stukje bij beetje in handen van het Groningerlandschap om de landbouwgrond te veranderen in een natuurgebied. Dat heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen, want zowel de flora als fauna vieren hoogtij. Maak kennis met Stijve Ogentroost, Tormentil, Watermunt, Wilde Gagel, de carnivore Ronde Zonnedauw, oeroude Wolfsklauwen en andere typische medicinale planten uit dit droogschraalland en moerasgebied.

Ik vertel je over de historie van het landschap, de herstelwerkzaamheden die zijn gedaan en uiteraard laat ik je de mooiste medicinale planten zien uit het gebied. Daarnaast is het zeker de moeite waard om (vooraf of naderhand) de historische vesting van Bourtange te bezoeken.

Na de wandeling zullen we met elkaar een kopje thee of koffie drinken op een van de gezellige terrasjes van Vesting Bourtange om de dag af te sluiten (eerste consumptie trakteert het Gilde).

Praktische informatie

DATUM: 10 september

TIJD: 13.00u tot 15.30

VOOR WIE: Voor alle leden van het Herboristengilde – herboristen, studenten, vakgenoten en kruidenliefhebbers

PARKEREN/LOCATIE: Willem Lodewijkstraat 33 – 9545 PA Bourtange (gratis) bij het VVV-kantoor.
Parkeren in de vesting is niet toegestaan. VERZAMELEN op het marktplein van Vesting Bourtange.

MEENEMEN:
Goede wandelschoenen/laarzen, waterfles, fotocamera/telefoon, evt. determinatiegids en een goed humeur.

KOSTEN: Gratis deelname. Vrijwillige bijdrage of iets leuks dat je met mij wilt delen wordt gewaardeerd (ik wordt altijd heel blij van zaadjes, stekjes, plantjes of zelf gemaakte producten).

GOOD TO KNOW: De route is ongeveer 8 km. Bij een weeralarm wordt de wandeling afgelast en verplaatst naar een ander tijdstip. Door een klein beetje regen laten we ons niet tegenhouden. Mocht je niet in de buurt wonen, dan zijn er een tal van mogelijkheden bij diverse B&B’s of hotels die Bourtange rijk is. Als je er toch bent zou ik zeker een extra dag nemen om Bourtange en de omgeving van Westerwolde (vertaald; de Westerse wildernis).

AANMELDEN: eleonoravannieuwenhoven@gmail.com

Scroll naar boven