Paardenbloemjam

Weet je wat zo leuk is van de Paardenbloem, oftewel Taraxacum officinale? Alle delen van deze plant zijn eetbaar, het heeft geneeskrachtige eigenschappen en het is óók nog eens een enorm belangrijke plant voor de biodiversiteit. Al vroeg in het voorjaar komen er héél veel verschillende insecten op af. Vandaar dat het goed zou zijn om deze plant in de tuin te laten staan in plaats van het te verwijderen als onkruid.

Van de bloemen kan onder andere een heerlijke jam gemaakt worden.
Jonge bladeren kunnen gegeten worden als groente en in salade verwerkt worden. Het blad werkt als voorjaarskuur door reiniging van lever en nieren. De stengels kunnen gegeten worden als versterkend middel voor de lever. De wortel kan o.a. in soepen worden gebruikt.

Misschien had je het niet verwacht maar het is dus een héél veelzijdig plantje! Koesteren dus die paardenbloemen!

Paardenbloemenjam

  • 200 gram paardenbloem hoofdjes
  • 1 biologische citroen in schijfjes
  • 1 biologische sinaasappel in schijfjes, mocht je geen bio vinden, goed wassen
  • +/- 1 kg geleisuiker

Pluk de bloemen op een rustige plek. Zoek een plek waar geen honden uitgelaten worden of veel auto’s rijden. Je hoeft de hoofdjes niet te wassen, wel een beetje uitkloppen. Insecten vinden de bloemen namelijk ook heerlijk.

Pluk al het geel van de bloem en doe ze in een grote pot. Citroen en sinaasappel erbij en overgieten met kokend water totdat alles onder staat.

24 uur laten trekken en daarna zeven. Afmeten hoeveel vocht je hebt en de juiste hoeveelheid geleisuiker toevoegen.

Afmaken zoals beschreven op de verpakking van de suiker.

Foto’s : NRDesign49

Scroll naar boven