September markeert de overgang van zomer naar herfst. Voor ons betekent dit het begin van de jacht op kastanjes. Kastanjes worden in veel landen op ontelbare manieren gebruikt in betoverende recepten. Ze worden geroosterd, gekookt, gepureerd, geglaceerd en dienen bijvoorbeeld als vulling voor kalkoen. In sommige landen, zoals China, vormen ze een kernelement van de keuken en een van de belangrijkste voedingsmiddelen. Ze worden vaak gecombineerd met eiwitrijk voedsel zoals kip, varkensvlees of champignons. Ook worden ze gewoon gestoofd gegeten en gemengd met rijst.
In Corsica gebruiken ze kastanjes als bron van zetmeel en maken er creatieve broden en zoetigheden van. Denk hierbij aan kastanje-pannenkoeken, kastanje-risotto, kastanje-beignets, chocolade kastanje-cakes, chocolade kastanje-cookies, gekonfijte kastanjes, kastanje-brownies, etc. In Italië maken ze een heerlijke castagnaccio, een soort koek met kastanjemeel en rozemarijn. Er zijn legio mogelijkheden. Denk aan gebraden wild zwijn met kastanjes, pompoen met kastanjes en uien of spruitjes met kastanjes.
Kastanjemeel, gemaakt van gemalen kastanjes, is een voedzaam alternatief voor traditioneel meel. Het is rijk aan verschillende vitamines en mineralen.
Hier is een overzicht van enkele belangrijke voedingsstoffen die in kastanjemeel voorkomen:
Vitaminen:
- Vitamine C: Rauwe kastanjes zijn een goede bron van vitamine C, wat de immuunfunctie en de gezondheid van de huid ondersteunt.
- B-vitamines: Kastanjemeel bevat verschillende B-vitamines zoals:
- Vitamine B1 (Thiamine): Ondersteunt de zenuwfunctie en het energiemetabolisme.
- Vitamine B2 (Riboflavine): Belangrijk voor de energieproductie en antioxiderende functie.
- Vitamine B6 (Pyridoxine): Helpt bij het eiwitmetabolisme en de productie van rode bloedcellen.
Mineralen:
- Mangaan: Kastanjemeel is rijk aan mangaan, dat een rol speelt bij de gezondheid van de botten, het metabolisme en de bescherming door antioxidanten.
- Koper: Belangrijk voor het behoud van gezonde bindweefsels, de immuunfunctie en de ijzerabsorptie.
- Magnesium: Ondersteunt de spier- en zenuwfunctie en helpt bij het reguleren van de bloeddruk.
- Kalium: Een essentieel elektrolyt voor de hart- en spierfunctie.
- Fosfor: Essentieel voor de gezondheid van de botten en energieopslag.
- IJzer: Kastanjemeel bevat kleine hoeveelheden ijzer, wat cruciaal is voor het zuurstoftransport in het bloed.
Bovendien bevat kastanjemeel minder vet dan ander notenmeel en bevat het vezels, wat de spijsvertering bevordert.
Recept van de maand
En dan nu naar het recept van deze maand. Je hebt daarvoor (uiteraard) kastanjemeel nodig. Je kunt het kopen of zelf maken! Het maken van kastanjemeel van rauwe kastanjes is een vrij eenvoudig proces dat bestaat uit het roosteren, schillen, drogen en malen van de kastanjes. Hier is een stapsgewijze handleiding:
- Gebruik een scherp mes om een kleine “X” in de platte kant van elke kastanje te snijden. Dit maakt het gemakkelijker om ze daarna te schillen.
- Verwarm je oven voor op 200°C.
- Leg de kastanjes op een bakplaat, met de platte kant naar beneden. Rooster ze ongeveer 20-25 minuten, of totdat de schil van de noot begint los te laten.
- Haal de kastanjes, zodra ze geroosterd zijn, uit de oven en laat ze iets afkoelen. Terwijl ze nog warm zijn, verwijder je de buitenste schil en de dunne binnenhuid. Dit gaat gemakkelijker als ze warm zijn.
- Snijd de kastanjes na het schillen in kleinere stukjes om het drogen te versnellen.
- Verdeel de kastanjestukjes over een bakplaat of droogovenplaat.
- Droog ze in de oven gedurende enkele uren op een lage temperatuur (ongeveer 60-80°C) totdat de kastanjes volledig droog en bros zijn. Hetzelfde resultaat bereik je met een dehydrator die je voor 12 tot 24 uur op dezelfde temperatuur instelt.
- Eenmaal volledig gedroogd, maal je de kastanjes tot meel met behulp van een krachtige blender, koffiemolen of keukenmachine. Zeef de bloem om eventueel nog aanwezige grotere, niet goed gemalen stukken te verwijderen.
- Bewaar het kastanjemeel in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats of plaats het in de koelkast voor een langere houdbaarheid.
Begin je al te watertanden? Dan gaan we na dit harde werk eindelijk bakken!
Peperkoek met Kastanjemeel en Peren
Ingrediënten:
- 200 g kastanjemeel
- 100 g amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder (aluminiumvrij)
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 3 geraspte rijpe peren
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- 3 eieren (of flax-eieren)
- 2 eetlepels ahorn- of dadelsiroop (zo nodig)
- Geraspte schil van een biologische citroen of sinaasappel
- 200 ml amandelmelk, thee, hydrolaat, of een andere zuivelvrije vloeistof
- 1 eetlepel biologische (kokos)yoghurt
- Een snufje zout
Als alternatief voor kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar mengsel van kruidkoek- of speculaaskruiden gebruiken. Denk ook aan zaden om op de koek te strooien (zoals lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, sesamzaad, maanzaad, brandnetelzaad, etc.).
Instructies:
- Verwarm je oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
- Klop de eieren, kokosolie, siroop, peren en vloeistof samen in een aparte kom.
- Giet de natte ingrediënten langzaam bij de droge ingrediënten en roer tot ze goed gemengd zijn.
- Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm en bak het gedurende 35-45 minuten, of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt.
- Laat de kruidkoek 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster legt om volledig af te laten koelen.
Bon appétit!